Reset serwera vs. Surveillance Station

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 372
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Reset serwera vs. Surveillance Station

Post autor: BWaliszewski »

U jednego z klientów grozi mi reset ustawień i tu mam pytania:

1. RESET miękki - czy usunie:
a. Hasła użytkowników w SS?
b. Czy usunie ustawienia kamer, a zwłaszcza loginy i hasła do nich?
c. No i najważniejsze - jak będzie wyglądała kwestia licencji? Zostaną one z urządzenia usunięte czy nie?

Mam nieodparte wrażenie, że nic z punktów a-c, nie zajdzie ale może ktoś z Was robił już miękki reset i ma pewność ;-)

2. RESET twardy:
a. Tu mam w zasadzie jedno pytanie. Licencje do SS są one przypisane do urządzenia, a więc gdzieś w Synology jest ich baza. Niestety licencje nie zapisują się na koncie na www - zatem do kogo się zwrócić o numery tych licencji dla danego urządzenia, po resecie?
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2758
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Reset serwera vs. Surveillance Station

Post autor: mikhnal »

DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 5
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 9
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 372
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Reset serwera vs. Surveillance Station

Post autor: BWaliszewski »

Temat z resetu zmienił się w... migrację. Dojechał do mnie serwer i co się okazało? Otóż płyta główna RS815+ wygląda tak, jakby ktoś na nią... wylał wodę. To jest jednak niemożliwe - serwer pracuje w szafie IT i trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś tam wkładał ręce ze szklanką wody ;-) Coś go jednak "przepociło" - a to już duża ciekawostka. Ostatecznie stanęło na tym, że kupimy nowy. Więc zobaczymy jak dane o które pytałem wcześniej - zachowają się po migracji.

Kolejny ciekawy temat do ogarnięcia w ramach hobby ;-)

--------

Na zdjęciach:
1. Kontrolki serwera - alert na czerwono [!!!], dyski na pomarańczowo, status MARTWY
2, 3, 4. Stan płyty głównej

20240521_124921a.jpg
20240521_133821a.jpg
20240521_133825a.jpg
20240521_133828a.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
Przemuss
Godfather
Posty: 1326
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Reset serwera vs. Surveillance Station

Post autor: Przemuss »

Te przebarwienia nie wynikają z faktu obecności wody. Tylko zastosowanego topnika lub innej substancji na etapie produkcji płyty. Jakiś czas temu na YT jeden z elektroników co to naprawia wszelkiej maści sprzęt tłumaczył skąd te dziwne plamy jakby po zalaniu.
Skoro to seria 15 spróbuj myk z opornikiem, ale zanim cokolwiek to pierw sprawdzić zasilacz.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ

Wróć do „Surveillance Station”