Czy szyfrować wolumin przy tworzeniu?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1225
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Czy szyfrować wolumin przy tworzeniu?

Post autor: michau »

Rozpoczynam konfigurację nowego DS1522+ i zastanawiam się czy szyfrować wolumin przy tworzeniu?

Czy szyfrowanie wpływa w jakiś sposób na wydajność?
Można później zaszyfrować?
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 372
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Czy szyfrować wolumin przy tworzeniu?

Post autor: BWaliszewski »

No i jak tam Twój nowy NASik? :-)

Wiesz co - ja sobie poszyfrowałem wolumeny. Też jestem na etapie testów... i już widzę pewne... hm... póki co nie wiem czy to wada czy zaleta. Otóż Wolumeny są szyfrowane tym samym hasłem - jeśli są w jednej puli. Jeśli szyfruje wolumen w innej puli - to hasło mogę ustawić nowe.
RT6600ax / SRM 1.3.1-9346 Update 8
DS923+ DSM 7.2.1-69057 Update 4 / 16GB RAM / 4x WDRed 3TB
APC Back-UPS ES 700G
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1225
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Czy szyfrować wolumin przy tworzeniu?

Post autor: michau »

Przenoszę dane, konfiguruję.
Ogólnie czar prysł jak podłączyłem. Działa. Nie ma wielkiego wow.

U mnie bez szyfrowania.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ

Wróć do „Disk Station Manager / DSM”