Montowanie zasobu NFS

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1220
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Montowanie zasobu NFS

Post autor: michau »

Próbuję podłączyć folder z jednego serwera na drugim. Oba w tej samej sieci LAN. Zapora na czas podłączania wyłączona.

Na obu serwerach włączone NFS w wersji v3. Jeden z folderów współdzielonych ma nadane uprawnienia NFS.

Przy próbie podłączenia przy File Station:
Obrazek

Czy mógłby ktoś u siebie sprawdzić jaka powinna być konfiguracja aby działało?
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
look12
Zawsze On-Line
Posty: 524
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Montowanie zasobu NFS

Post autor: look12 »

Usługa NFS działa poprawnie.
Na serwerze który będzie udostępniał dane zaznacz protokół maksymalnie najwyższy (jest kompatybilny wstecznie do v2) -> na kliencie wybierzesz odpowiedni protokół przy montowaniu zasobów.
Na kliencie przy montowaniu zasobów sprawdź poprawność zapisu ścieżki do serwera (najprościej przez wskazanie ip).
ip:/volumex/Katalog -> zwróć uwagę na wielkość liter, Katalog to nie to samo co katalog -> dość często popełniany błąd.
Na kliencie nie ma potrzeby zaznaczać usługi NFS w Panelu sterowania, chyba że będzie on również serwerem NFS.
Sprawdź, czy na serwerze przy udostępnianym katalogu w uprawnieniach NFS wskazałeś adres ip klienta.
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1220
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Montowanie zasobu NFS

Post autor: michau »

Dopiero jak wybrałem NFS w wersji 4 to poszło bez problemu.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ

Wróć do „File Station / Serwer plików”