Połączenie bezpośrednie 2x NAS

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1220
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: michau »

Pytanie do osób które posiadają 2 i więcej NASów w jednej lokalizacji które mają po więcej portów LAN.

Czy ktoś spinał je bezpośrednio ze sobą w celu wykonywania kopi i kopiowania bezpośredniego między urządzeniami bez obciążania sieci LAN?

Ma to jakiś sens?
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Pinki
Trochę Wie
Posty: 103
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: Pinki »

Czesc. Spinalem. Dwa porty 1G spinalem w jeden i to samo na drugim. Odseparowane vlanem. Backup po tym latal.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1220
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: michau »

Z tego co napisałeś to łączyłeś ale nie bezpośrednio.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2754
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: mikhnal »

Wydaje mi się, że wystarczy ręcznie ustawić IP i maskę na wybranych sieciówkach.
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 5
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 9
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1220
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: michau »

Jak to zrobić to wiem. Pytam czy warto? Lepiej zająć po 1 porcie w każdym NAS na wymianę bezpośrednią? A może pójść w Link Aggregation i niech idzie przez switch?
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Przemuss
Godfather
Posty: 1319
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: Przemuss »

@michau w mojej ocenie nie ma to znaczenia czy zepniesz je bezpośrednio czy przez switcha. Przepustowości nie podniesiesz przez LA, a poprawisz niezawodność. Jedyna korzyść w komunikacji bezpośredniej to pewność połączenia w razie awarii switcha jak to jest przy pracy dwóch synków w HA.
Dodatkowo możesz (chociaż wskazane) ale nie musisz definiować firewall na portach bezpośrednich.
Przy komunikacji poprzez switch czasem można strzelić sobie w stopę przy zmianach firewall na porcie głównym np przypadkowo blokując komunikację.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1220
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Połączenie bezpośrednie 2x NAS

Post autor: michau »

Wpięte wszystko w switcha
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne zapytania o produkty”