Odseparowana sieć

ODPOWIEDZ
tomaasz
Stały Bywalec
Posty: 286
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Odseparowana sieć

Post autor: tomaasz »

Cześć

Na RT6600ax muszę zrobić oddzielną, izolowana od innych, sieć dostęp do której będą miały tylko wybrane komputery poprzez WiFi i LAN. Niestety nie mogę zrobić vLAN bazującej na wybranym porcie w routerze (bo niestety przynajmniej jeden komp jest wpięty w port do którego podpięte są również kompy które nie mają być w tej sieci).

Najlepiej by było aby wskazać konkretne urządzenia po MAC które mogą się łączyć z tą siecią.

Da się jakoś to zrobić?
Ostatnio zmieniony pn maja 06, 2024 9:03 pm przez tomaasz, łącznie zmieniany 1 raz.
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS923+ [DSM 7.2] 4x2TB WD Gold RAID6
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 622
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Odseparowana sieć

Post autor: SnejX »

tomaasz pisze: ndz maja 05, 2024 2:52 pm nie mogę zrobić vLAN o wybranym porcie w routerze (bo niestety przynajmniej jeden komp jest wpięty w port do którego podpięte są również kompy które nie mają być w tej sieci).
próbuje zrozumieć to zdanie ale mi nie idzie, mógłbyś to jakoś bardziej wyjaśnić?
tomaasz
Stały Bywalec
Posty: 286
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: Odseparowana sieć

Post autor: tomaasz »

nie mogę zrobić sieci vLan wybierając port routera
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS923+ [DSM 7.2] 4x2TB WD Gold RAID6
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1225
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Odseparowana sieć

Post autor: michau »

Ograniczenie wynika chyba z urządzenia Synology. Osobiście nigdy nie miałem możliwości testowania RT6600ax czy innych. U siebie widzę, że port do którego jest wpięty switch mogę spokojnie dodać do vlan.
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
krowka1978
Stały Bywalec
Posty: 334
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Odseparowana sieć

Post autor: krowka1978 »

W RT2600AC nie ma problemu z przyporządkowaniem VLAN do portów LAN, co więcej bezproblemowo działa trunk na portach. Mam u siebie kilka VLAN, tagowane, zdjęcie tagowania, porty w trunku, śmiga bez problemu w parze ze switchem zarządzalnym. Wszystkie porty mam w trunku, jeden port podłączony do switcha (tu jest też przydział portów do VLAN ze zdjęciem tagów gdzie potrzeba itp., przyporządkowane jest 5 tagowanych VLAN, w tym obsługujące tag 1733 (sieć WiFi gościa).
DS1513+
DSM 7.1.1
4GB RAM
5x 3TB WD RED WD30EFRX RAID 5 btrfs
DS1819+
DSM 7.2
32GB RAM ECC Kingston (2x KSM24SED8/16ME)
4x 8TB Seagate IronWolf ST8000VN004 RAID 6 btrfs
2x Seagate IronWolf 525 SSD M.2 1TB RW cache RAID 1 + E10M20T1
RT2600ac
SRM 1.3
2x MR2200ac (Mesh)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Routery”