Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 211
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

Post autor: adjustin »

Hej wszystkim,
czy ktoś się natknął na jakąś aplikację (uruchamiana w Dockerze) która służy nie tylko do pobierania ale wyszukiwania plików w necie?
W Download Station jest ta funkcjonalność. Konkurencyjne QNAPy też to mają.
Szukam, szukam i nie mogę jakoś znaleźć :)
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2758
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

Post autor: mikhnal »

Znalazłem coś takiego, nie używam, więc nie potwierdzę użyteczności.
https://mariushosting.com/how-to-instal ... ology-nas/
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 5
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 9
tomahawk5000
Amator
Posty: 33
Rejestracja: śr maja 17, 2023 4:18 pm

Re: Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

Post autor: tomahawk5000 »

Cześć pewnie będzie to głupie pytanie ale zadam.
Myślałem że jak zaloguje się na serwer który jest podłączony do dobrego szybkiego netu z miejsca ze słabym netem i wrzucie do download station coś to będzie on ściągał z prędkością netu do którego jest podłączony a było z prędkością netu z którego się łączyłem. Da się jakoś zrobić tak żeby jednak synek wykorzystywał net do którego jest podłączony?
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1225
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

Post autor: michau »

tomahawk5000 pisze: czw maja 02, 2024 7:08 am Cześć pewnie będzie to głupie pytanie ale zadam.
Myślałem że jak zaloguje się na serwer który jest podłączony do dobrego szybkiego netu z miejsca ze słabym netem i wrzucie do download station coś to będzie on ściągał z prędkością netu do którego jest podłączony a było z prędkością netu z którego się łączyłem. Da się jakoś zrobić tak żeby jednak synek wykorzystywał net do którego jest podłączony?
Jaki Internet i jak NAS podłączony?

Przyczyn może być wiele:
- wąskie gardło w sieci lokalnej 100Mbit a może 10Mbit (słaby switch, problem z przewodami)
- router może ograniczać prędkość pobierania
- serwer z którego pobierane są pliki ma ograniczenia
NAS:
[ 1. ] DS1522+ | 64 GB RAM | DSM 7.2 | 2 x WD DC HC580 Btrfs RAID 1
[ 2. ] DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7.1 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
tomahawk5000
Amator
Posty: 33
Rejestracja: śr maja 17, 2023 4:18 pm

Re: Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

Post autor: tomahawk5000 »

michau pisze:
tomahawk5000 pisze: czw maja 02, 2024 7:08 am Cześć pewnie będzie to głupie pytanie ale zadam.
Myślałem że jak zaloguje się na serwer który jest podłączony do dobrego szybkiego netu z miejsca ze słabym netem i wrzucie do download station coś to będzie on ściągał z prędkością netu do którego jest podłączony a było z prędkością netu z którego się łączyłem. Da się jakoś zrobić tak żeby jednak synek wykorzystywał net do którego jest podłączony?
Jaki Internet i jak NAS podłączony?

Przyczyn może być wiele:
- wąskie gardło w sieci lokalnej 100Mbit a może 10Mbit (słaby switch, problem z przewodami)
- router może ograniczać prędkość pobierania
- serwer z którego pobierane są pliki ma ograniczenia
W domu mam 600mbs połączone po kablu. Ściągam pliki z prędkością lekko mówiąc zadowalającą dla mnie. Myślałem że NAS będzie korzystał cały czas z tej właśnie sieci i bez znaczenia jest to w jaki sposób ja się z nim łącze. A połączyłem się z poza domu gdzie internet jest bardzo słaby i ku mojemu zdziwieniu ściągało się z tą badziewną prędkością
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2758
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Download Station - Altarnatywa dla wyszukiwania

Post autor: mikhnal »

A może to co wtedy ściągałeś miało mało źródeł i dlatego tak powoli kapało. Download Station ściąga z prędkością lokalnej sieci a nie zdalnego połączenia.
Zrób test ściągając jakieś .iso linuksa, np.:
https://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist/l ... -64bit.iso
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 5
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Download Station”