Dolozenie drugiego dysku

ODPOWIEDZ
dab
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pn mar 25, 2024 4:22 pm

Dolozenie drugiego dysku

Post autor: dab »

Czesc,
Szukam potwierdzenia ze to co zrobilem ma sens i pracuje z zamierzonym efektem :)
Jestem zwyklym domowym uzytkownikiem ktory w 2016 roku pomyslal zeby zrobic sobie backup multimediow domowych (najwazniejsze sa na dysku laptopa a calosc jest zgrywana na tego DSa) Obecnie pamiec w laptopie i wygoda obslugi jest męczaca stad zakup drugiego dysku.
Pomozcie pls.
Mam serwerek DS216play z jednym dyskiem od nowosci 3TB
Dolozylem obecnie nowy dysk 4TB.
Po wlozeniu system zaproponowal synchronizacje dysku (trwalo to ponad 2dni, materialow na HDD1 mam z 2TB).
Czy to oznacza, ze po tej operacji na drugi dysk stal sie kopia pierwszego? Zostala na niego zgrana cala zawartosc HDD1?
Jak moge to sprawdzic? nigdzie nie widze informacji o zajetym miejscu na dysku drugim.
Pomozcie mi prosze sie w tym odnalesc.
Moze potrzeba dodatkowych informacji, piszcie a pouzupelniam brakujace infa....
dzieki!
Wklejam screen stanu obecnego.

Zrzut ekranu 2024-03-25 164842.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 622
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: SnejX »

Hej
masz napisane "SHR z ochroną danych z tolerancją błędów 1 napędu".
SHR to inaczej RAID1, nowy dysk stał się klonem pierwszego i swoją drogą 1TB pooooszło w nieużytek.

A jaki chciałeś osiągnąć cel?
dab
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pn mar 25, 2024 4:22 pm

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: dab »

Celem bylo miec backup danych gdy padnie pierwotnie zainstalowany, leciwy juz dysk, ktory pracuje non-stop od 8 lat... nie wiem ile mu jeszcze zostalo...
Jak padnie to dokupie kolejnego tez 4TB wiec ten "utracony 1TB kiedys i tak wroci i bedzie jakims bonusem :)
Wielkie dzieki za wyjasnienie.
Pytanie przy okazji, tak teoretycznie z ciekawosci, czy mozna tak to skonfigurowac aby mozna bylo miec dostepna cala pojemnosc HDD2?
Dlaczego nie ma tu obslugi wielu wolumenow? Od czego to zalezy?
look12
Zawsze On-Line
Posty: 527
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Dolozenie drugiego dysku

Post autor: look12 »

Po włożeniu nowego dysku dostałeś pytanie o synchronizację dysków. Dałeś akcept i to była kluczowa decyzja. Gdybyś nie pozwolił na to mógłbyś zainicjować dysk z możliwością utworzenia osobnego wolumenu. Cofnięcie tego bez usunięcia obecnego wolumenu nie jest możliwe.
Ostatnio zmieniony wt mar 26, 2024 6:49 pm przez look12, łącznie zmieniany 2 razy.
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
dab
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pn mar 25, 2024 4:22 pm

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: dab »

dzieki wielkie!
pablo1234
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: ndz kwie 21, 2024 2:30 pm

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: pablo1234 »

Cześć

Mam taką samą sytuację jak kolega, czy RAID SHR będzie gwarantował odzyskanie danych z zapasowego dysku w razie uszkodzenia któregoś z dysków? Mam 2 dyski o tej samej pojemności w DS216j. Moim celem jest jest bezpieczeństwo zapisanych danych, wcześniej miałem RAID1, ale jeden dysk padł a po dokupieniu, ponownym zamontowaniu i instalacji dysku zaskoczyło mnie to samo co kolegę, że zamiast RAID1 mam zapis SHR.
Jeśli mam usunąć zapis z drugiego dysku - to mam zrobić tak jak podaje pomoc Synology - w systemie DSM przejdź do Zarządzanie przechowywaniem > HDD/SSD. Wybierz dysk i kliknij Akcja > Secure Erase? Oraz jak następnie z nim postąpić aby uzyskać zamierzony RAID1? Stan dysku po teście smart jest jako dobry.
look12
Zawsze On-Line
Posty: 527
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Dolozenie drugiego dysku

Post autor: look12 »

Hmmm… nie bardzo wiem po opisie o co chodzi.
Jeżeli w RAID1 został uszkodzony dysk, macierz powinna przejść w status zdegradowana. Po włożeniu nowego dysku powinna pojawić się możliwość odbudowania macierzy, to wszystko.
Jeżeli chodzi o różnice RAID i SHR Synology, to wyjaśnienie jest: https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tuto ... d_RAID_SHR
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
pablo1234
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: ndz kwie 21, 2024 2:30 pm

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: pablo1234 »

Doczytałem artykuł i chciałbym ustawić zmianę pule pamięci masowej z SHR na RAID1, problem w tym że Synology mi na to nie pozwala. Mam 2 takie same dyski o takiej samej pojemności, nawet jeśli jeden dysk został dezaktywowany, a dane usunięte w opcji Secure Erase to jedyna opcja jaka była na jego powrotne aktywowanie to naprawa dysku - przy czym po jego naprawie i poprawnym powrocie do życia i pracy nic mi to nie dało.
Nadal nie mam opcji zmiany na RAID1 - nie wiem jak prościej mógłbym opisać problem. Pytanie, czy tutaj znajdę pomoc i odpowiedź co mogę zrobić
chyba, że SHR to odpowiednik RAID1, a w sytuacji awarii jednego z dysków, drugi będzie kopią zapasową danych?
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2758
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: mikhnal »

Przecież SHR to to samo co RAID1, tylko powiedzmy "w wersji Synology", która pozwala łączyć dyski o różnej pojemności i przy okazji wykorzystać nadmiarową pojemność jeśli dysków jest więcej niż dwa.
Zostaw tak jak jest i nie przejmuj się, w konfiguracji która się stworzyła masz RAID1.
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 5
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 9
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 622
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: SnejX »

W przypadku dwóch dysków, RAID1 i SHR to to samo.

Jeśli masz więcej dysków, o różnych pojemnościach, to SHR pozwala jakby na więcej "raidów1", dobrze to widać na obrazkach z linku, który podesłał @look12 i wtedy zyskasz więcej miejsca niż w przypadku klasycznego RAID1.
https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutor ... d_RAID_SHR
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyski Synology”