Dolozenie drugiego dysku

ODPOWIEDZ
dab
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 25, 2024 4:22 pm

Dolozenie drugiego dysku

Post autor: dab »

Czesc,
Szukam potwierdzenia ze to co zrobilem ma sens i pracuje z zamierzonym efektem :)
Jestem zwyklym domowym uzytkownikiem ktory w 2016 roku pomyslal zeby zrobic sobie backup multimediow domowych (najwazniejsze sa na dysku laptopa a calosc jest zgrywana na tego DSa) Obecnie pamiec w laptopie i wygoda obslugi jest męczaca stad zakup drugiego dysku.
Pomozcie pls.
Mam serwerek DS216play z jednym dyskiem od nowosci 3TB
Dolozylem obecnie nowy dysk 4TB.
Po wlozeniu system zaproponowal synchronizacje dysku (trwalo to ponad 2dni, materialow na HDD1 mam z 2TB).
Czy to oznacza, ze po tej operacji na drugi dysk stal sie kopia pierwszego? Zostala na niego zgrana cala zawartosc HDD1?
Jak moge to sprawdzic? nigdzie nie widze informacji o zajetym miejscu na dysku drugim.
Pomozcie mi prosze sie w tym odnalesc.
Moze potrzeba dodatkowych informacji, piszcie a pouzupelniam brakujace infa....
dzieki!
Wklejam screen stanu obecnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 614
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: SnejX »

Hej
masz napisane "SHR z ochroną danych z tolerancją błędów 1 napędu".
SHR to inaczej RAID1, nowy dysk stał się klonem pierwszego i swoją drogą 1TB pooooszło w nieużytek.

A jaki chciałeś osiągnąć cel?
dab
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 25, 2024 4:22 pm

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: dab »

Celem bylo miec backup danych gdy padnie pierwotnie zainstalowany, leciwy juz dysk, ktory pracuje non-stop od 8 lat... nie wiem ile mu jeszcze zostalo...
Jak padnie to dokupie kolejnego tez 4TB wiec ten "utracony 1TB kiedys i tak wroci i bedzie jakims bonusem :)
Wielkie dzieki za wyjasnienie.
Pytanie przy okazji, tak teoretycznie z ciekawosci, czy mozna tak to skonfigurowac aby mozna bylo miec dostepna cala pojemnosc HDD2?
Dlaczego nie ma tu obslugi wielu wolumenow? Od czego to zalezy?
look12
Zawsze On-Line
Posty: 514
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: look12 »

Po włożeniu nowego dysku dostałeś pytanie o utworzenie SHR. Dałeś akcept i to była kluczowa decyzja. Gdybyś nie pozwolił na to mógłbyś zainicjować dysk z możliwością utworzenia osobnego wolumenu. Cofnięcie tego bez usunięcia obecnego wolumenu nie jest możliwe.
DS916+ /7.1-42661/
DS112+ /6.2.4-25556/
RT2600ac /SRM 1.3-9193/
dab
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pn mar 25, 2024 4:22 pm

Re: Dolozenie drugiego dysku

Post autor: dab »

dzieki wielkie!
ODPOWIEDZ