Strefy DNS dla wielu domen?

ODPOWIEDZ
hubkubas
Trochę Wie
Posty: 60
Rejestracja: pn kwie 23, 2018 10:32 am

Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: hubkubas »

Witam, udało mi się uruchomić Web Station, uruchomiłem też DNS Server. Strona jedna działa, ale chcę przenieść wszystkie moje strony, a mam ich ponad 30 :). Mam wszystkie domeny porejestrowane na OVH. Mam stałe IP od dostarczyciela internetu. Czy dla każdej strony robię oddzielną strefę DNS? Czy robię jedną strefę z nazwą typu np. stronyhuberta.pl :) i we wszystkich domenach ustawiam tę samą strefę i adres IP? Dziękuję za konkretną odpowiedź.
---------------
Pozdrawiam
Posiadam DS718+ & DS116 & DS115j
Przemuss
Godfather
Posty: 1318
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: Przemuss »

Tworzysz w webstation dla każdej strony osobny wpis do osobnego folderu.
Wszystkie strony przenosisz na wskazany adres IP. Synek przeglądający pokaże stronę jaka zostanie zdefiniowana. W przeciwnym razie wskaże błąd.
Mam u siebie zdefiniowanych kilka stron zewnętrznych kilka lokalnych.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1188
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: michau »

Można jeszcze z spróbować z Odwrócony serwer proxy
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Przemuss
Godfather
Posty: 1318
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: Przemuss »

Odwrócony to akurat jak chcesz wystawić na świat stronę która jest gdzieś lokalnie a nie chcesz wystawiać całego serwera.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1188
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: michau »

hubkubas pisze: sob sty 27, 2024 5:56 pm ... ale chcę przenieść wszystkie moje strony, a mam ich ponad 30...
Przemuss pisze: czw lut 08, 2024 1:56 pm Odwrócony to akurat jak chcesz wystawić na świat stronę która jest gdzieś lokalnie a nie chcesz wystawiać całego serwera.
Przecież napisał, że chce przenieść ponad 30 stron
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Przemuss
Godfather
Posty: 1318
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: Przemuss »

Ja zrozumiałem, że chce przenieść fizycznie całe strony na Synka a nie jedynie domeny.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1188
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Strefy DNS dla wielu domen?

Post autor: michau »

A jak przeniesie fizycznie strony to może i domeny przypisać.

Musi określić co dokładnie chce osiągnąć.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 7 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
ODPOWIEDZ