Surveillence Station klient - problem z podglądem

ODPOWIEDZ
lolek
Trochę Wie
Posty: 77
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: lolek »

Witam!
Od jakiegoś czasu zauważyłem problem z poglądem kamer w kliencie do Surveillence Station
Nie zależnie czy jest to klient zainstalowany na MACu czy na Windowsie otrzymuje komunikat że format H.265, MPEG4, MxPEG jest wspierany tylko przez klienta Surveillence Station

A przecież właśnie próbuje podejrzeć kamer w kliencie
Podczas uruchomienia klienta SS kamera pojawia się na 1sekundę i znika a potem jest komunikat
Nie jest to zawsze ta sama kamera ale wszystkie kamery skonfigurowane są tak samo
czasem jest to 1 kamera, czasem 2 a czasem wszystko działa o.k.

W aplikacji DS CAM zero problemów

Fotki w linkach poniżej

https://ibb.co/NCsctWy
https://ibb.co/pnSYCFP

Surveillence Station 9.1.4-10998
Klient MAC OS - wersja 2.1.3-2474
Kamery to Hikvision DS-2CD2347G1-LU - wpierane przez synology
Kodek H265+

Wiecie może co jest nie tak?
Pozdrawiam Lolek

DS918+
2x 4TB IronWolf (SHR)
1x 4TB Skyhawk
APC UPS ES - BE700G
3x RT6600ax
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2725
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: mikhnal »

A masz włączone w klientach przetwarzanie sprzętowe strumienia h265?
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 8
lolek
Trochę Wie
Posty: 77
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: lolek »

Witam!
A gdzie mogę to sprawdzić ?

Znalazłem w zakładce "Personal" - Display H.265 video when using hardware acceleration in Google Chrome - i mam to włączone ale to chyba raczej dotyczy chroma niż klienta

i w zakładka "Opcje" znalazłem akceleracje sprzętową i też jest włączona
Pozdrawiam Lolek

DS918+
2x 4TB IronWolf (SHR)
1x 4TB Skyhawk
APC UPS ES - BE700G
3x RT6600ax
Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2725
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: mikhnal »

Czy możesz dla testu obniżyć rozdzielczość wszystkich kamer do FHD 1920x1080? Pozostaw kodek h265, podłącz się kilka razy klientami i zobacz czy znika podgląd losowej kamery.
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 8
lolek
Trochę Wie
Posty: 77
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: lolek »

Wczoraj wieczorem zrobiłem coś innego.
Obniżyłem FPS z 25 na 20 i Bitrate z 16384 na 10000
Jak narazie uruchomiłem klienta kilka razy i miałem podgląd z wszystkich kamer.

Potestuje to ustawienie dziś w ciągu dnia i dam znać. A jak nie pomoże to zmienię rozdzielczość i dalej będę testował.

Wydawało mi się że bitrate był wcześniej ustawiony na domyślne 1000 a wczoraj zauważyłem że jest dużo wyższy


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ostatnio zmieniony pn sty 08, 2024 7:51 pm przez lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lolek

DS918+
2x 4TB IronWolf (SHR)
1x 4TB Skyhawk
APC UPS ES - BE700G
3x RT6600ax
lolek
Trochę Wie
Posty: 77
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: lolek »

Odpalałem dziś klienta kilkanaście razy w ciągu dnia i miałem podgląd ze wszystkich kamer bez problemu.
Podniosłem teraz FPS do 25 ale bitrate zostawiłem na 1000 i potestuje kolejny dzień.

Wydaje mi się że to ten wysoki bitrate był odpowiedzialny za moje problemy.
Pozdrawiam Lolek

DS918+
2x 4TB IronWolf (SHR)
1x 4TB Skyhawk
APC UPS ES - BE700G
3x RT6600ax
lolek
Trochę Wie
Posty: 77
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: Surveillence Station klient - problem z podglądem

Post autor: lolek »

Po kolejnych dniach użytkowania potwierdzam że to była wina za wysokiego (ustawionego na maksa) bitrate
Po obniżeniu do 1000 (domyśle ustawienie) wszystko działa poprawnie
Pozdrawiam Lolek

DS918+
2x 4TB IronWolf (SHR)
1x 4TB Skyhawk
APC UPS ES - BE700G
3x RT6600ax
ODPOWIEDZ