SMB - problem z uwierzytelnieniem

ODPOWIEDZ
pdz
Zawsze On-Line
Posty: 439
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

SMB - problem z uwierzytelnieniem

Post autor: pdz »

Witam

Wszystko działało i przestało, nie wiem czy po jakichś update Microsoft na Windows 10/11 czy DSM na Synology.
Wszystkie udziały działają jak należy po zalogowaniu komputera ale przed, kiedy stosowane są polityki GPO i instalowane paczki MSI już nie.
Wtedy też podczas instalacji paczek komputer próbuje się uwierzytelnić kontem komputera i taki błąd w Sambie:

Kod: Zaznacz cały

../../source3/auth/auth_util.c:2098: [2023/11/23 15:24:16.789515, auth 0, pid=17406] check_account
  check_account: Failed to find local account with UID 4293164654 for SID S-1-5-21-1567011825-2221179514-3766738458-294510 (dom_user[DOMENA\KOMPUTER$])
Macie jakiś pomysł?
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x14TB WD Gold , USB Copy 4TB Seagate SkyHawk , router RT6600ax
1 x RS4017XS+ , 64GB RAM , 16x14TB WD Gold , 1 x M2D20 + 2 x SNV3500-400G read/write
3 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology , 4 x 1.92TB Synology
2 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
pdz
Zawsze On-Line
Posty: 439
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: SMB - problem z uwierzytelnieniem

Post autor: pdz »

Problemem okazała się synchronizacja z AD. Wisiała od dłuższego czasu. Zgłoszę to do supportu.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x14TB WD Gold , USB Copy 4TB Seagate SkyHawk , router RT6600ax
1 x RS4017XS+ , 64GB RAM , 16x14TB WD Gold , 1 x M2D20 + 2 x SNV3500-400G read/write
3 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology , 4 x 1.92TB Synology
2 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
pdz
Zawsze On-Line
Posty: 439
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: SMB - problem z uwierzytelnieniem

Post autor: pdz »

Zadziałał support, stwierdzili, że jest potrzeba podmiany kodu, zgodziłem się na jednym NAS.
Na początku było ok, jednak po kilku dniach (święta, więc ciężko określić kiedy) wypadł z domeny i obecnie nie ma opcji dodania do domeny tylko samo druga opcja ldap.
Sprawa wróciła do supportu.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x14TB WD Gold , USB Copy 4TB Seagate SkyHawk , router RT6600ax
1 x RS4017XS+ , 64GB RAM , 16x14TB WD Gold , 1 x M2D20 + 2 x SNV3500-400G read/write
3 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology , 4 x 1.92TB Synology
2 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
pdz
Zawsze On-Line
Posty: 439
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: SMB - problem z uwierzytelnieniem

Post autor: pdz »

Dostałem od supportu poprawkę SMB, wrzuciłem na wszystkie NASy i działa jak należy, nie wiem tylko czy tę poprawkę wgrali w ostatni patch, bo po nim nie działało jak należy, może będzie w kolejnym.
Dziwne jest w tym wszystkim to, że przed i po instalacji poprawki SMB w pakietach wyświetlana jest ta sama wersja ... szkoda, że nie zadbali o jakiś inny numerek.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x14TB WD Gold , USB Copy 4TB Seagate SkyHawk , router RT6600ax
1 x RS4017XS+ , 64GB RAM , 16x14TB WD Gold , 1 x M2D20 + 2 x SNV3500-400G read/write
3 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology , 4 x 1.92TB Synology
2 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
ODPOWIEDZ