Upgrade RAM w DS220+

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 604
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Upgrade RAM w DS220+

Post autor: SnejX »

Czysto informacyjnie dla przyszłych pokoleń i zastanawiających się :)
DS220+ działa z dodatkową kością 16GB DDR4 2666.
Niestety jest tylko jeden slot wolny, bo standardowe 2GB są wlutowane na stałe. Sumarycznie ma teraz 18GB.
NAS działa prawidłowo nie widać żadnych niepokojących oznak.
Test pamięci uruchomiony z poziomu Synology Assistant trwał ~6h.

BTW. Poprzednio miałem DS218+ i tam wiatrak był prawie niesłyszalny. Tutaj to jakaś masakra.

ram_mini.jpg


UPDATE 08.09.2023
Pamięć przełożona do DS224+ działa bez problemów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt wrz 08, 2023 6:39 pm przez SnejX, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 604
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: SnejX »

Stoi w tym samym miejscu, ustawienia identyczne czyli "tryb cichy" a hałasuje, że szok.
Albo wtedy dobrze trafiłem albo teraz mam pecha :)
Zmienię pewnie na Noctua A9 FLX ale na razie w necie znalazłem info, że jest źle rozpoznawany i system go wyłącza.
https://www.reddit.com/r/synology/comme ... ays_stops/
4kowal
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: czw sie 19, 2021 2:04 am

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: 4kowal »

U mnie w DS220+ (serial 2150....) działa i przechodzi test pamięci Crucial 4GB DDR4-2666 1.2V CL19 CT4G4SFS8266.
TomRS
Amator
Posty: 19
Rejestracja: wt mar 15, 2022 11:19 am

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: TomRS »

Cześć

Rozszerzyłem pamięć mojego DS220+ o 16 GB, teraz system raportuje 18GB. Przeprowadziłem test pamięci, ale nie pokazał żadnych wyników. Może mnie ktoś oświecić jak podejrzeć loga z tego testu? NAS działa normalnie, użyta pamięć to RAM DDR4 Goodram GR2666S464L19/16G 16 GB
Awatar użytkownika
wotik
Amator
Posty: 33
Rejestracja: pt mar 25, 2016 9:28 am
Lokalizacja: Vloscovia

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: wotik »

Czy przeprowadzacie test pamięci?
Ja w swoim DS216+ wymieniłem 1GB na 8GB i wygląda, że jest wszystko ok ale wolałbym sprawdzić... ;-)
pozdrawiam
Wojtek

DS118 | 1GB RAM | 1x 2TB WD RED WD20EFRX
DS214+ | 1GB RAM | 2x 2TB WD RED WD20EFRX | RAID1
DS216+ | 8GB RAM | 2x 14TB WD ULTRASTAR DC HC530 | SHR
DS220+ | 2GB RAM | 2x 8TB WD GOLD WD8004FRYZ | RAID1
DS1520+ | 8GB RAM | 4x 14TB WD ULTRASTAR DC HC530 | SHR
tomahawk5000
Amator
Posty: 23
Rejestracja: śr maja 17, 2023 4:18 pm

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: tomahawk5000 »

A jak ten test się wykonuje? Gdzie?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Awatar użytkownika
mikhnal
Darth Vader
Posty: 2725
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: mikhnal »

Ja kojarzę test pamięci w Synology Assistant:

test-pamieci.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 7.2.1-69057 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 8
Awatar użytkownika
SnejX
Uczeń Mistrza
Posty: 604
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Upgrade RAM w DS220+

Post autor: SnejX »

SnejX pisze: śr paź 07, 2020 8:36 pm Test pamięci uruchomiony z poziomu Synology Assistant trwał ~6h.
nawet to napisałem :)
ODPOWIEDZ