HomeAsisstant - Docker

ODPOWIEDZ
biciu
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 17, 2023 11:45 am

HomeAsisstant - Docker

Post autor: biciu »

Witam po zainstalowaniu w dokerze home asisstanta mam problem w ustawieniach. W profilu ustawienia zaawansowane jest odhaczony na tak ale nadal nie widać w ustawieniach możliwości pobierania dodatków. Ktoś podpowie co zrobić?
solid
Amator
Posty: 49
Rejestracja: sob sty 09, 2016 5:37 pm
Lokalizacja: Poznań

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: solid »

Problem w ustawieniach gdzie, w dockerze czy już w samym HA? Co jest i gdzie odhaczone?
DS218+ 6GB RAM - DSM 6.2.3-25426-2
RS2212RP+ - DSM 6.2.3-25426-2
DS115J - DSM 6.2.3-25426-2
biciu
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 17, 2023 11:45 am

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: biciu »

już w samym HA jest opcja do znaczenia w profilu tryb zaawansowany ( jest zaznaczona) aby moc pobierać dodatki, a nadal nie pokazuje tych możliwości pobierania dodatków
solid
Amator
Posty: 49
Rejestracja: sob sty 09, 2016 5:37 pm
Lokalizacja: Poznań

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: solid »

Może zacznijmy od tego, jakich dodatków szukasz?
DS218+ 6GB RAM - DSM 6.2.3-25426-2
RS2212RP+ - DSM 6.2.3-25426-2
DS115J - DSM 6.2.3-25426-2
biciu
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 17, 2023 11:45 am

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: biciu »

ssh , hacs , file editor I wszystko co jest portzebne do zarządzania inteligentnym domem
solid
Amator
Posty: 49
Rejestracja: sob sty 09, 2016 5:37 pm
Lokalizacja: Poznań

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: solid »

https://www.wundertech.net/how-to-insta ... assistant/ - sekcja How to Install HACS on Home Assistant – Docker
DS218+ 6GB RAM - DSM 6.2.3-25426-2
RS2212RP+ - DSM 6.2.3-25426-2
DS115J - DSM 6.2.3-25426-2
biciu
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 17, 2023 11:45 am

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: biciu »

tak wszystko na ograło, a powiedz mi dlaczego jak zainstalowałem homoasisstanta przez docker na synku po pobraniu obrazu z oficjalnego i robiłem to według filmików instruktażowych i po zahaczkowaniu trybu zaawansowany nie pokazuje mi się w ustawieniach dodatki
wojtek84
Amator
Posty: 27
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 8:59 am

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: wojtek84 »

DS 220+ 6GB RAM, Seagate IronWolf 4TB
DSM 7.0.1-42218
biciu
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: wt sty 17, 2023 11:45 am

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: biciu »

wojtek84 pisze: sob sty 21, 2023 5:45 pm Ja instalowałem z poradnika: https://mariushosting.com/how-to-instal ... ology-nas/
Dzięki według tego poradnika dałem radę :)
Kacza
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt lis 25, 2022 12:37 pm

Re: HomeAsisstant - Docker

Post autor: Kacza »

Mam pytanko. Zrobiłem jak w poradniku, ale nic się nie wydarzyło. Nie zauważyłem charczenia dysków, że coś tam ściągają, wzrostu transferu w monitorze zasobów czy obciążenia procka. To że mam w Synology ustawione język PL, mam ustawiony tylko jeden wolumin o nazwie "Wolumin 1" może mieć tu znaczenie?
Dobra, na to już sobie odpowiedziałem zaglądając do właściwości i jest OK: /volume1/docker.
Może moje nazwa mojego konta jest nie halo i trzeba założyć jakieś o określonej nazwie?
Znalazłem wyniki uruchamiania, "bieżący stan: Przerwano (126)".
Dobra, umknęło przy czytaniu root user, dyski zaczęły warczeć. Jest okno HA na porcie 8123.
Zostawiam, może ktoś to też przeoczy.
Dzięki za link do poradnika.
Edit:
No jednak nie do końca wszystko tu ogarniam. Używacie tego systemu to może podpowiecie coś poza samą instalacją. Całość wygląda inaczej niż w poradnikach na Youtube. Niby można instalować aplikacje, dodałem MQTT, wgrałem do ESP Tasmota, najnowsza 12.31 pl, skonfigurowałem MQTT w HA, no tu mam pewne obawy czy dobrze, bo nieco inaczej wygląda to niż w poradnikach, to samo w ESP, włączam nasłuch i nic nie wykrywa. Jak zmienię menu i wracam to znowu trzeba włączyć nasłuch bo ikona jest wyłączona. W końcu wpadłem na to by zainstalować również usługę Tasmota i wykryło mi ESP, mogę dodać ikonkę do pokoju, że jest taki klikacz i nim sterować z WWW ESP, telefonem z HA, czy w aplikacji HA na Synology.
Mam coś źle skonfigurowane w MQTT czy nowa wersja Tasmota już tak działa, że ma to osobną usługę i MQTT nie jest do niczego potrzebne? Choć dopóki w ESP nie skonfigurowałem MQTT, gdzie podaję IP Synology to Tasmota w HA go nie wykrywała.
ODPOWIEDZ