Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

ODPOWIEDZ
juh
Amator
Posty: 47
Rejestracja: ndz lis 07, 2021 9:41 pm

Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

Post autor: juh »

Przymierzam się do zakupu takiego oto wynalazku (Y-3027): https://www.x-kom.pl/p/385720-obudowa-d ... wanie.html
Moje pytanie jest następujące. Po podłączeniu do NASa i włożeniu dwóch dysków zostaną one wykryte i będzie można wykonać jednocześnie dwie kopie na raz? Chciałbym aby jednocześnie wykonywała się kopia która zostanie w domu a druga poza domem.
DS720+ | 18 GB RAM | SHR | WD GOLD 6 TB / WD RED PRO 6 TB | UT850EG-FR
Awatar użytkownika
wotik
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pt mar 25, 2016 9:28 am
Lokalizacja: Vloscovia

Re: Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

Post autor: wotik »

Ja takie dyski widzę u siebie w folderach współdzielonych jako urządzenia USB, więc myślę, że nie powinno być problemu z widocznością dysków.
Czym chcesz wykonywać kopie? Bo np HyperBackup z tego co kojarzę może wykonywać jednocześnie tylko jedną kopię, a kolejną kolejkuje...
pozdrawiam
Wojtek

DS118 | 1GB RAM | 1x 2TB WD RED WD20EFRX
DS214+ | 1GB RAM | 2x 2TB WD RED WD20EFRX | RAID1
DS216+ | 8GB RAM | 2x 14TB WD ULTRASTAR DC HC530 | SHR
DS220+ | 2GB RAM | 2x 2TB SEAGATE IRON WOLF ST2000VN004 | RAID1
DS1520+ | 8GB RAM | 4x 14TB WD ULTRASTAR DC HC530 | SHR
juh
Amator
Posty: 47
Rejestracja: ndz lis 07, 2021 9:41 pm

Re: Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

Post autor: juh »

Myślałem właśnie o HyperBackup. A jest coś lepszego? Kolejkowanie jest do przełknięcia. I tak kopię zleciłbym wieczorem by na rano mieć gotowe.
DS720+ | 18 GB RAM | SHR | WD GOLD 6 TB / WD RED PRO 6 TB | UT850EG-FR
Awatar użytkownika
wotik
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pt mar 25, 2016 9:28 am
Lokalizacja: Vloscovia

Re: Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

Post autor: wotik »

Mnie do takiego kopiowania wystarcza HyperBackup. Jest jeszcze coś takiego jak USB Copy ale nie korzystałem z tego nigdy. Niech ktoś mądrzejszy się wypowie... ;-)
pozdrawiam
Wojtek

DS118 | 1GB RAM | 1x 2TB WD RED WD20EFRX
DS214+ | 1GB RAM | 2x 2TB WD RED WD20EFRX | RAID1
DS216+ | 8GB RAM | 2x 14TB WD ULTRASTAR DC HC530 | SHR
DS220+ | 2GB RAM | 2x 2TB SEAGATE IRON WOLF ST2000VN004 | RAID1
DS1520+ | 8GB RAM | 4x 14TB WD ULTRASTAR DC HC530 | SHR
pdz
Stały Bywalec
Posty: 378
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

Post autor: pdz »

W domu mam podobne na 1 dysk podłączone do NAS i robi kopię bez problemu.
W pracy mam na 2 urządzenia i komputer widzi oba , nie sprawdzałem na NAS.
Nie wiem czy NAS zobaczy oba dyski ale nawet jak zobaczy to pewnie transfer będzie podzielony na 2 przy 2 jednoczesnych zadaniach.
Jeżeli natomiast zobaczy oba, to ustawiłbym tak w harmonogramie aby robił najpierw jedno zadanie na jeden dysk a później drugie na drugi.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x14TB WD Gold , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 64GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
1 x M2D20 + 2 x SNV3500-400G read/write
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1228
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Stacja dokująca na dwa dyski a dwa zadania kopii jednocześnie

Post autor: Przemuss »

Mam taką stacje dokująca w pracy. Skoro winda i Linux widzi każdy dysk osobno to synek też zobaczy.
Ale kopia zapasowa z pomocą HB jest kolejkowana. Nie ma możliwości wykonaniu 2 jednocześnie.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ