2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2462
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: mikhnal »

zgodnosc.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 3
lolek
Amator
Posty: 47
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: lolek »

Zgodność regionalna mam odznaczoną ale jest tam sporo innych opcji o których nie mam pojęcia.
Co dokładnie powinno byś zaznaczone?

Screenshot 2022-12-14 at 21.06.10.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Lolek

DS918+ 3x 3TB WD Red, 1x 2TB WD Purple
RT6600ax
APC UPS ES - BE700G
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2462
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: mikhnal »

Dużo wyjaśnia wbudowana w SRM pomoc.
Odznacz U-APSD.
Zaznacz 802.11r
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 3
lolek
Amator
Posty: 47
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: lolek »

Dzięki
Pozdrawiam Lolek

DS918+ 3x 3TB WD Red, 1x 2TB WD Purple
RT6600ax
APC UPS ES - BE700G
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 241
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: tomaasz »

czy tak jest optymalnie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS918+ [DSM 7.1] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2462
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: mikhnal »

Tak :)
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 3
lolek
Amator
Posty: 47
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: lolek »

Witam!
Niestety żadna z sugerowanych zmian nie rozwiązała mojego problemu.
W ramach testów odłączyłem drugi router i problem zniknął.
Chyba sprzedam moje dwa RT2600ac i zainwestuje w jeden RT6600ax
Tak naprawdę mam tylko jedno miejsce w domu gdzie jest bardzo słabe WiFi i jeśli RT6600ax będzie mocniejszy o 10-15% to jest szansa że mi wystarczy.
Ale jak nie sprawdzę to się nie dowiem.
Chyba muszę szybko wysłać list do mikołaja, może jeszcze zdąży.
Pozdrawiam Lolek

DS918+ 3x 3TB WD Red, 1x 2TB WD Purple
RT6600ax
APC UPS ES - BE700G
lolek
Amator
Posty: 47
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: lolek »

Witam!
Udało mi się zakupić przed świętami RT6600ax i faktycznie jest troszkę mocniejszy.
Router jest ustawiony na parterze i na poddaszu gdzie wcześniej miałem problem teraz jest ok.
- Wbudowana apka Netflixa w starym Sony TV pokazywała max 10Mbps teraz jest około 60
- Stary iPhone SE i Nintendo Switch miały po jednej kresce zasięgu a teraz są 2 dwie a czasem 3.
- iPhone 11 test przy routerze pokazuje ponad 500Mbps a na strychu 200 gdzie wcześniej było poniżej 50
Nie są to jakieś super dokładne i profesjonalne testy ale pokazują że RT6600ax jest troszkę mocniejszy niż RT2600ac

Generalnie jeden router w tej chwili ogarnia cały dom i tak już zostanie raczej ale mając pod ręką RT2600ac postanowiłem w ramach testów go połączyć w mesh i zobaczyć czy coś się będzie wieszać. Po 3 dniach testów jest ok. ani razu się nie zawiesił gdzie wcześniej musiałem restartować główny router codziennie. Być może dlatego że jest mocniejszy procesor i więcej pamięci. W tej chwili zużycie CPU jest 27% a RAMu 69% gdzie wcześniej był 80% na obu.
Pozdrawiam Lolek

DS918+ 3x 3TB WD Red, 1x 2TB WD Purple
RT6600ax
APC UPS ES - BE700G
lolek
Amator
Posty: 47
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 8:30 pm

Re: 2x RT2600ac - zawiesza/zapycha się

Post autor: lolek »

Witam ponownie!
Mam jeszcze 2 pytania narazie czysto teoretyczne.
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem podciągnięcia sieci do garażu oddalonego od domu o około 20m, chcę to zrobić kablem (musiał bym użyć około 30m)
1 - Czy jeśli zainwestował bym w WRX560 albo kolejny RT6600ax można je połączyć portami 2.5Gbps ? Jest to możliwe?
Nie znalazłem na ten temat nic w pomocy ani w internecie.

2 - Biorąc pod uwagę że różnica w cenie między WRX5600 a RT6600AX jest nieduża, jest sens iwestować WRX560 który ma słabszy procesor, mniej pamięci i jest tylko dwupasmowy.
Pozdrawiam Lolek

DS918+ 3x 3TB WD Red, 1x 2TB WD Purple
RT6600ax
APC UPS ES - BE700G
ODPOWIEDZ