DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

ODPOWIEDZ
Kacza
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt lis 25, 2022 12:37 pm

DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: Kacza »

Dzień dobry wszystkim - mój pierwszy post.
Mam DS1813+, 7 dysków w RAID5, jeden dostał ostrzeżenie, chcę go wymienić, mój system to DSM 6.2.4-25556 Update 3, znalazłem w Google, że w wersji DSM 7 jest opcja "wymień dysk", wskazuje się nowy, ten do podmiany, system przenosi dane i po jakimś czasie można wyjąć dysk bez degradacji.
Ale nie widzę tego w mojej wersji, rozumiem, że po prostu mam wyszarpać twardziela, włożyć nowy i niech się dzieje wola nieba?
Inne opcje?
Na razie dysk do podmiany wstawiłem w 8 zatokę i ustawiłem go na hot spare.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2461
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: mikhnal »

Wyszarpać, zamontować nowy dysk w sankach, wsadzić i odbudować RAID.
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 3
Kacza
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt lis 25, 2022 12:37 pm

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: Kacza »

Dzięki, wyszarpałem 6, wstawiłem nowy dysk w 6. Ale nie wyjąłem tego 8 i to na nim się odbudowuje raid, automatycznie.
Ten wstawiony w miejsce podejrzanego 6 pozostaje niezainicjowany. Ten 8 w zakładce hot spare został najwyraźniej przypisany do raid i przy nim jest komunikat reperowanie.
Czy ustawić 6 teraz na hotspare jak skończy reperować?
Można w ogóle po prostu wyjąc dysk hotspare jak nie czuję potrzeby by był tam taki zapas na stałe?
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2461
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: mikhnal »

Nic wcześniej nie napisałeś, że masz tam dysk hotspare i to normalne, że przejął rolę zepsutego. Jak widać przydaje się ta funkcja, więc ustaw nr 6 jako nowy hotspare, spokojnie, nie będzie się "kręcić" tylko czekać w uśpieniu na awarię innego brata.
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 4
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + WRX560
SRM 1.3.1-9346 Update 3
Kacza
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt lis 25, 2022 12:37 pm

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: Kacza »

Czekając na koniec procesu zastanawiam się czy jest możliwość upadate systemu z 6.2 na 7.x?
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1227
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: Przemuss »

Tak, update do DSM 7.0 i 7.1 jest dostępny dla tego modelu.
U siebie mam DS1513+ i dołożone dodatkowe 2GB RAMu. System w najnowszej wersji pracuje sprawnie i stabilnie na tak leciwym modelu.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
krowka1978
Stały Bywalec
Posty: 279
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: krowka1978 »

Przemuss pisze: ndz lis 27, 2022 10:11 am U siebie mam DS1513+ i dołożone dodatkowe 2GB RAMu. System w najnowszej wersji pracuje sprawnie i stabilnie na tak leciwym modelu.
Zależy co na tym sprzęcie masz, bo u mnie z lekka po swap jeździ pomimo 4GB RAM ;) Dlatego DS1819+ ma 32GB i pamięć podręczną ;)
DS1513+
DSM 7.1
4GB RAM
5x 3TB WD RED WD30EFRX RAID 5 btrfs
DS1819+
DSM 7.1
32GB RAM ECC Kingston (2x KSM24SED8/16ME)
4x 8TB Seagate IronWolf ST8000VN004 RAID 6 btrfs
2x Seagate IronWolf 525 SSD M.2 1TB RW cache RAID 1 + E10M20T1
RT2600ac
SRM 1.3
2x MR2200ac (Mesh)
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1227
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: Przemuss »

Lekko nie ma.
Kopie z innego synka po Hyper backup jak i z komputerów po ABB. Do tego wewnętrzny serwer pocztowy, serwer www i syslog.
Ma co robić.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Kacza
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt lis 25, 2022 12:37 pm

Re: DS1813+ wymiana dysku w DSM 6.2.4

Post autor: Kacza »

Dziękuję za potwierdzenie.
Mam też nowszy model NAS, ale to Qnap TS-351, próbuję się przekonać do softu konkurencji, ale na razie to porażka, wszystko jakieś takie zbyt toporne. Jest miejsce na 8GB RAM, dyski nVme, włożyłbym 3 dyski 16TB i miał więcej miejsca niż teraz, ale mnie odrzuca od niego. Zapisałem się na forum by dopytać paru rzeczy to też padło jakoś. Na razie nie wiem w ogóle, czy da się tam uzyskać podobną funkcjonalność.
Tymczasem zamówiłem 2GB z Allegro i zobaczę czy to coś wniesie do działania. Planuję zrobić kopię konfiguracji, wyłączyć, wyjąć dyski, włożyć inne, włożyć RAM, zrobić update do 7, a jak nie wyjdzie to przywrócić go o pracy z obecną konfiguracją.
ODPOWIEDZ