sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

ODPOWIEDZ
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: tomaasz »

Cześć

Muszę stworzyć sieć i proszę Was o wskazówki jak to zorganizować.
Internet światłowodowy 1Gbps dostarczany modemem, który działa w trybie DMZ (lokalne IP 192.168.0.1)
Za nim RT6600ax (192.198.0.2), który generuje dwie sieci lokalne: służbową (192.168.1.1) i domową (192.168.3.1) (budynek1)
W sieci domowej będzie WRX560 rozszerzający zakres domowego WiFi
Do WRX560 będzie wpięta antena kierunkowa TP-LINK CPE710 która ma za zadanie przekazać radiowo dostęp do internetu do drugiego budynku.
W drugim budynku jako odbiornik też TP-LINK CPE710, wpięty do RT2600ac, a do niego MR2200ac rozszerzający zakres WiFi oraz DS918+

Pytania, jakie mi się nasuwają:
Czy sieć domowa w budynku 1 i w budynku 2 mogą/powinny mieć IP z tej samej puli 192.168.3.X ?
Jak udostępnić wydzieloną część zasobów DS918+ sieci służbowej w budynku 1 oraz inną część sieci domowej w budynku 1
Na co zwrócić uwagę, żeby sieć działa niezawodnie i bezkonfliktowo ?
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS918+ [DSM 7.1] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1213
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: Przemuss »

Sieć służbową lepiej by miała osobna adresację. Osobiście bym podłączył przed routerem domowym.
Do do połączenia budynków to wifi sobie odpuść ono się zapcha dość szybko a przepustowość będzie ograniczona. Połóż światło. 80m światła 1modowego wraz z mocowaniem to ok 140zl konwenty A i B to koszt ok 240zl. Haki do ściany ok 10-20 zł.

Taka sieć kładłem tydzień temu między budynkami swoim i rodziców.

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: tomaasz »

Cześć, dzięki za info.
Niestety kabla położyć się nie da, bo budynki dzieli teren osób trzecich. A podłączyć muszę się do routera domowego :(

Czemu WiFi się zapcha ?
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS918+ [DSM 7.1] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1213
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: Przemuss »

Chodzi o przepustowość połączenia wifi. Wszystko zależy jak dużo komputerów będzie korzystać z sieci dosłownie kilka to ok, ale jak naście to może być problem gdy wszystkie będą ciągły. Chyba że zainwestujesz w lepszy sprzęt w obu lokacjach, bo na tanim rozwiązaniu będziesz się męczył.
Ale to może niech się wypowie ktoś kto ma zestawione szybkie połączenie między budynkami w technologi bezprzewodowej i uzyskuje na niej faktycznie ponad 100Mb.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
PawelTrier
Trochę Wie
Posty: 108
Rejestracja: czw sty 17, 2019 9:03 pm
Lokalizacja: Trier

Re: sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: PawelTrier »

Pytanie pierwsze-anteny bedą się widzieć czy coś na drodze stoi? Ja używam mostów od Ubiquiti. Jakiej przepustowości wymagasz?
DS1621+ / 4x WDRed 3TB
DS214/2xWDRed 3TB
APC Back-UPS PRO 900
APC Back-UPS 950
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: tomaasz »

Anteny będą się widzieć, odległość około 200 m a między budynkami łąka, bez drzew.
W budynku za antenami 4 kompy.

Łącze jest 1 Gb/s, zapewnia CPE710 teoretycznie 867 Mb/s.
A ile wyjdzie - zobaczymy.
Czekam jeszcze na WRX560 i wtedy będę się łączył… i konfigurował
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS918+ [DSM 7.1] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 229
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: sieć lokalna służbowo/domowa w dwóch budynkach

Post autor: tomaasz »

CPE710 to nie jest jakieś super tanie rozwiązanie ;)

Przemuss pisze: pn lis 21, 2022 8:03 pm Chodzi o przepustowość połączenia wifi. Wszystko zależy jak dużo komputerów będzie korzystać z sieci dosłownie kilka to ok, ale jak naście to może być problem gdy wszystkie będą ciągły. Chyba że zainwestujesz w lepszy sprzęt w obu lokacjach, bo na tanim rozwiązaniu będziesz się męczył.
Ale to może niech się wypowie ktoś kto ma zestawione szybkie połączenie między budynkami w technologi bezprzewodowej i uzyskuje na niej faktycznie ponad 100Mb.
RT2600ac [SRM 1.3]
MR2200ac [SRM 1.3]
DS918+ [DSM 7.1] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
ODPOWIEDZ