Smart Home

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zoltar
Stały Bywalec
Posty: 272
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie

Smart Home

Post autor: Zoltar »

Zauważyłem, że ostatnio często mówi się o urządzeniach typu Smart. Pewnie jest to po części skutkiem rosnących cen prądu i chęcią obniżenia jego zużycia. Zastanawiam się jednak nad użytecznością takich rozwiązań, np. gniazdka WiFi albo żarówki. Z jednej strony można nimi zdalnie zarządzać, odcinać za ich pomocą prąd od urządzeń do nich podłączonych, gasić światło, pokazują zużycie prądu, można ustawiać harmonogramy ich działania itp ale z drugiej strony takie gniazdka same w sobie zużywają prąd więc nie wiem gdzie tu oszczędność. Raporty zużycia prądu niby brzmią ciekawie ale z drugiej strony co mi daje taka wiedza? Jaka jest realna wartość w ich użyciu? Lodówki nie podłączę żeby ją wyłączać zdalnie, pralki raczej też bo i tak muszę wybrać program prania ręcznie a czas uruchomienia mogę również nastawić w pralce. Ekspres do kawy? Raczej też uruchamiam ręcznie.
Nie żebym był jakimś malkontentem ale jakoś nie widzę wartości dodanej w takich Smart urządzeniach. A może coś mi umyka? Może ktoś z nich korzysta i może podzielić się swoimi doświadczeniami i pomysłami na ich efektywne wykorzystanie? A może rozwiązania Synology są w stanie wesprzeć urządzenia w byciu smart? Chętnie poczytam o Waszych pomysłach na smart dom.
solid
Amator
Posty: 46
Rejestracja: sob sty 09, 2016 5:37 pm
Lokalizacja: Poznań

Re: Smart Home

Post autor: solid »

Posiadam smart gniazdka, z których jedno mierzy prąd przy pralce i wysyła do mnie powiadomienia, gdy skończy się pranie (nie zawsze jestem w stanie usłyszeć dźwięk zakończenia), drugie w okresie świątecznym obsługuje choinkę - harmonogram włączenia światełek. Mam też kilka taśm ledowych i 'smart' żarówek, które doświetlają pokój kwiatowy mojej kobiety - harmonogram włączenia zależny od czasu zachodu słońca. No i oczywiście rolety okienne, fotowoltaika i główny miernik energii dla całego domu. Na Synology, jako VM, mam postawiony Home Assistant.
DS218+ 6GB RAM - DSM 6.2.3-25426-2
RS2212RP+ - DSM 6.2.3-25426-2
DS115J - DSM 6.2.3-25426-2
Awatar użytkownika
Zoltar
Stały Bywalec
Posty: 272
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie

Re: Smart Home

Post autor: Zoltar »

@solid A czy informację o zużyciu prądu w jakiś sposób później wykorzystujesz? Home Assistant nie znam ale pewnie znajdę coś w necie.
Jeśli chodzi o fotowoltaikę i główny miernik energii dla całego domu to czy możesz to w jakiś sposób rozwinąć?
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1213
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Smart Home

Post autor: Przemuss »

Skoro masz PV to smart gniazdko warto wykorzystać by włączyć np grzanie CWU, włączenia np pralki albo zmywarki. Ładowanie akumulatorów. Możliwości jest wiele, wszystko zależy jakie czujniki zastosujesz do systemu zarządzającym domem.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
solid
Amator
Posty: 46
Rejestracja: sob sty 09, 2016 5:37 pm
Lokalizacja: Poznań

Re: Smart Home

Post autor: solid »

Zoltar pisze: śr paź 19, 2022 3:37 pm @solid A czy informację o zużyciu prądu w jakiś sposób później wykorzystujesz?
Tak jak wspomniałem, przy pralce i suszarce do wysyłania powiadomienia na telefon o skończonym praniu/suszeniu (gdy moc urządzenia spada poniżej zadanej wartości)
Zoltar pisze: śr paź 19, 2022 3:37 pmJeśli chodzi o fotowoltaikę i główny miernik energii dla całego domu to czy możesz to w jakiś sposób rozwinąć?
Te dane zbieram raczej tylko dla mojej informacji i ładnych wykresów - zużycie prądu w danej chwili, miesięczne, roczne. to samo z produkcją prądu. W żaden inny sposób nie wykorzystuje tych danych.
DS218+ 6GB RAM - DSM 6.2.3-25426-2
RS2212RP+ - DSM 6.2.3-25426-2
DS115J - DSM 6.2.3-25426-2
Awatar użytkownika
Zoltar
Stały Bywalec
Posty: 272
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie

Re: Smart Home

Post autor: Zoltar »

@Przemuss Właśnie o te możliwości pytam bo ja ich na razie nie widzę. Jeśli jednak ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenia, tak jak chociażby @solid to chętnie bym je poznał i wykorzystał u siebie
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1213
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Smart Home

Post autor: Przemuss »

Domoticz czy też Home Assistant zrobi to samo. Jedno i drugie potrafi sterować stycznikami. Kwestia to umiejętnie to oprogramować. Niestety stety.... wyklikać tego nie idzie. To trzeba napisać.
Np u siebie odczytuje dane z 3 podliczników. Głównego, kotłowni i PV (odczyt impulsów z diody) Kwestia to oprogramować i zdefiniować odpowiednie zachowania. Gdy produkcja przekroczy aktywuj stycznik na grzałkę CWU. A gdy uzyska temp daj na ogrzewanie. Trzeba tylko chcieć spędzie kilka dupo godzin (to jedyny właściwy przelicznik czasu).
Do tego odczyty temperatury w domu zewnętrzna prędkość wiatru....
Ogranicza nas tylko nasza świadomość rozwiązań no i kasa. Czujniki i przekaźniki do Smart Home niestety kosztują.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
Zoltar
Stały Bywalec
Posty: 272
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: pomorskie

Re: Smart Home

Post autor: Zoltar »

Na chwilę obecną zdecydowałem się na "usmartowienie" sterowania roletami zewnętrznymi. 10 letni sterownik Lumina Duo od Mobilusa zamieniłem na shutterbox. Nie jest to w żaden sposób zarządzane za pomocą Synology ale zrobiłem już też kolejny krok czyli zainstalowałem HomeAssistant, może uda mi się dodać do niego shutterbox. W kolejnym kroku myślę o skonfigurowaniu falownika od SolarEdge na HomeAssistant.
ODPOWIEDZ