File Station - dostęp do drugiego NAS

Awatar użytkownika
olot
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: śr gru 07, 2016 9:20 pm

File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: olot »

Czy jest możliwość połączenia się z jednego Synology do drugiego (w tej samej sieci) poprzez File Station? Coś w stylu tak jak jest to rozwiązane w Windows Explorer czyli //ip_urządzenia_w_sieci.
W tym wypadku chodzi o kopiowanie plików.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 513
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: SnejX »

File Station -> Narzędzia -> Połączenie zdalne albo Montuj folder zdalny
Awatar użytkownika
olot
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: śr gru 07, 2016 9:20 pm

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: olot »

Dziękuję za podpowiedź.
Bohr
Amator
Posty: 19
Rejestracja: sob sty 09, 2021 5:02 pm

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: Bohr »

Podepnę się z podobnym pytaniem:
Czy jest możliwość takiego połączenia w celu kopiowania plików przez QuickConnect?
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2329
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: mikhnal »

Powinno działać.
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 1
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + MR2200ac
SRM 1.3.1-9346 Update 1
Bohr
Amator
Posty: 19
Rejestracja: sob sty 09, 2021 5:02 pm

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: Bohr »

Ale jak to zrobić, bo wklejanie linku QickConnect daje podświetlenie pola adresu na czerwono.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2329
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: mikhnal »

Dawno nie łączyłem się w ten sposób - faktycznie nie przyjmuje adresu QC...
Pozostaje spięcie Synków VPNem lub połączenie WebDAV, ale tu musi być przepuszczony port.
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 1
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + MR2200ac
SRM 1.3.1-9346 Update 1
Bohr
Amator
Posty: 19
Rejestracja: sob sty 09, 2021 5:02 pm

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: Bohr »

A podpowiesz jak to zrobić?
Albo jak wrzucić na zdalnego Synka, do którego mam dostęp (do konkretnego folderu) poprzez link QuickConnect, sporą ilość materiałów wideo i zdjęć?

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
mikhnal
Agent Smith
Posty: 2329
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: mikhnal »

Napisz, czy na obydwu Synkach widzisz w Centrum pakietów paczkę Tailscale:

tail.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 7.1.1-42962 Update 1
32GB RAM 2x KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3500-400G read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x Noctua NF-A9 fan mod
RT6600ax + MR2200ac
SRM 1.3.1-9346 Update 1
Bohr
Amator
Posty: 19
Rejestracja: sob sty 09, 2021 5:02 pm

Re: File Station - dostęp do drugiego NAS

Post autor: Bohr »

Drugi synek nie należy do mnie.
U mnie jest, kolega sprawdzi wieczorem.

Edit:
Widzę, że potem jest jeszcze parę działań do zrobienia.
Żebym ja mógł się do Synka kolegi podpiąć, to on musi mi udostępnić swojego NAS-a w Tailscale, bo wtedy ja mogę inicjować połączenia, a on nie.
Dobrze to rozumiem?
Jak już zrobimy procedurę udostępniania węzła, to potem potrzebuję tylko lokalnego IP Synka kolegi i konfiguruję folder zdalny (chyba lepiej NFS?) w File Station?

Edit 2:
Spięte, ale po CIFS, nie mogę zamontować zdalnego foldera przez NFS.
Da się jakis szybszy protokół?
Raczej nie przerzuci 1GB danych w ciągu nocy... zobaczymy.
ODPOWIEDZ