File Server po SMB - zacina sie

pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Nie, to kwestia NAS, zrobiłem backup, ponieważ zrobiłem wiele folderów i uprawnień, zresetowałem do zera, odtworzyłem i póki co jest ok. jak będę robił dalej foldery i uprawnienia to się okaże.
Nie mogę tego tak zostawić bo to się dzieje sporadycznie i na pusto a przy 300 użytkownikach i 10 TB danych może być gorzej i nie nie do przyjęcia.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Niestety sytuacja powtarza się. Zresetowałem urządzenie, odtworzyłem backup i to samo. Mam 3 inne 4021XS+, muszę zaobserwować czy jest podobna sytuacja.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Nie chcę oblewać "sukcesu" ale wydaje się, że problemem był IPv6, wyłączyłem i na razie jest ok.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Ok, to nic z powyższych przyczyn, to jednak sieć. Na switchu nie było żadnych błędów, co mnie zmyliło.
Po przepięciu Synka to sieci po 1 Gbit działa poprawnie, problem jest na 10 Gbit i teraz muszę wybadać czy to nowy switch Cisco, czy połączenie pomiędzy switchami (światłowód lub Gbit), czy może kabel między switchem a Synkiem.
Dam znać jak ogarnę temat.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Nie wiem co może być powodem ale zrobiłem na serwerze kilka plików po 50 GB , podczas kopiowania żadnych przerw.
Po 1 Gbit idzie w okolicy 100 MB/s , po 10 Gbit w okolicy 400 MB/s , w miarę równo , bez gwałtownych spadków i skoków w górę.
Na chwilę obecną podejrzewam, że może to być "czkawka" podczas kopiowania dużej ilości małych plików (małe pliki jpg, txt, tmp itp.) i być może ta ilość małych plików go boli, być może (chyba bardziej prawdopodobne) opóźnione odpowiedzi serwera AD w kwestii uprawnień, tego nie wiem, bo nie zarządzam nim.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Wydaje mi się, że na 100% znalazłem przyczynę.
Kopiuje w TC (Total Commander) dane (foldery i pliki) z uprawnieniami to dostaje czasami czkawki, jak bez uprawnień to idzie elegancko.
Robiłem przed kopiowaniem SetACL translację uprawnień (user@domena1 > user@domena2) z jednej domeny do drugiej ale nie pomyślałem o 3 przypadkach.
Pozostały :
1. uprawnienia domenowego admina ze źródłowej domeny
2. uprawnienia "osieroconych" obiektów ze źródłowej domeny - sporo SIDów
3. właścicielem plików jest często admin z domeny źródłowej lub jakiś użytkownik, którego obiektu już nie ma

Zapewne podczas kopiowania podejmowana jest próba nadania uprawnień a tym samym połączenie z domeną źródłową kończy się niepowodzeniem albo powodzeniem ale odświeżenie zajmuje mu kilka do kilkunastu sekund, bo NAS stoi w docelowej domenie... pech, że TC nie odnotowuje tego w logach.
Musze teraz zrobić porządek i przenosiny...
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1185
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: Przemuss »

Hmm sprawdź co będzie gdy wyłączysz odświeżanie uprawnień przy każdym połączeniu. Wyłączenie nie powoduje problemów w dostępie (ważne by odświeżyć ręcznie by DSM miał info o użytkownikach i ich ID). Wydaje mi się że też miałem takie chwilowe zwisy które po wyłączeniu tej funkcji ustały.
Nie pamiętam tylko gdzie ta opcja wyłączenia jest, czy w panelu konfiguracji domeny czy w oknie użytkowników i grup.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

To raczej nie odświeżanie, ponieważ jest ustawione na "co 12h".
Jak tworzyłem foldery i nadawałem uprawnienia a odświeżanie było częste to potrafił pokazać komunikat, że odświeża listę użytkowników i grup i musiałem poczekać nawet kilka minut, bo domena korporacyjna jest dość duża.
W moim przypadku to jakiś mały minus, że nie mogę wpisać aby brał pod uwagę kawałka domeny, tylko całą, bo w ten sposób zamiast mojkawalekdomeny.poddomena.domena.xxx odświeża całą.

Dzisiaj biorę się za czyszczenie osieroconych SIDów i wszystkich użytkowników ze starej domeny, zobaczę jak to będzie działało.
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
pdz
Stały Bywalec
Posty: 324
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: File Server po SMB - zacina sie

Post autor: pdz »

Witam
Po wymianie maili, zdalnej pomocy Service Desk w końcu jest jak się wydaje rozwiązanie, zostawiam, gdyby ktoś miał podobny problem.
Sytuacja taka, że serwer będący w domenie równo co 10 minut jakby zawieszał się (kopiowanie stało w miejscu, przeglądanie folderów, nawet edycja czegokolwiek w DSM) na 15-30 sekund po czym wszystko wracało do normy.
Ten sam serwer bez podłączenia do domeny pracował bez problemów.

Kod: Zaznacz cały

echo -e "\twinbind scan trusted domains=no" >> /etc/samba/smb.conf
systemctl restart pkg-synosamba-winbindd
1 x DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
1 x RS4017XS+ , 32GB RAM , 16x14TB WD Gold
1 x RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
5 x RS4021XS+ , 64GB RAM , 5x12TB Synology
ODPOWIEDZ