Reset DSM i ponowana instalacja bez utraty danych

#1
Cześć, zresetowałem DSM nie przy wykorzystaniu przycisku z tylu obudowy, lecz jako opcja z menu. NAS zrestartował się i zgłosił instalację nowego systemu DSM. Dodatkowo pojawił się komunikat że zostaną utracone wszystkie dane z dysków 1 ,2 ,3 i 4. Mam pytanie czy instalując DSM po zresetowaniu zostaną sformatowane dyski i od nowa będę musiał tworzyć RAID SHR czy może DSM zainstaluje się i dyski z danymi zostaną zachowane.
Sprzęt to 415+
Ilość dysków: 4
RAID: SHR

Re: Reset DSM i ponowana instalacja bez utraty danych

#2
Skoro już zresetowałeś z poziomu menu to masz pozamiatane. Wgraj na nowo DSM i tyle.
Info z pomocy:

Kod: Zaznacz cały

Przywracanie ustawień domyślnych

Przeprowadzenie resetowania do ustawień fabrycznych w oknie Panel sterowania > Aktualizacja i przywracanie > Przywróć ustawienia domyślne powoduje przywrócenie urządzenia Synology NAS do oryginalnych ustawień producenta. Wszystkie dane użytkownika na dyskach zostaną usunięte, a cały system zostanie przywrócony do ustawień domyślnych.
Uwaga:

    Opcja Przywróć ustawienia domyślne jest nieaktywna, gdy urządzenie Synology NAS należy do klastra wysokiej dostępności. Aby przywrócić ustawienia domyślne serwera należącego do klastra wysokiej dostępności, w pierwszej kolejności należy usunąć klaster wysokiej dostępności w oknie Wysoka dostępność > Przegląd > Zarządzaj. 
Co wskazuje na utratę wszystkich danych.
Reset DSM z tyłu obudowy na 100% nie usuwa danych użytkownika.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron