Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

error105 pisze:
quent75 pisze: wt kwie 13, 2021 4:19 pm Mam od wielu lat kamery tej firmy ale nigdy nie ustawiałem wykrywania ruchu przez nas. Wszystko konfiguruje w sofcie kamer. Po co nadmiernie obciążać zasoby nasa?
DS918+ nie specjalnie się męczy przy dwóch kamerach, docelowo 4-5 i H265 :)
Kamery HIKa są starsze i nie wiem czemu jak tworzę udział sieciowy z uzytkownikiem na NASie to nie ma opcji by ten udział podpiąć pod kamery, pomijam że jedna w panelu nie pokazuje w ogóle obrazu z powodu braku wtyczki w przeglądarce która jest zainstalowana, stąd przetwarzaniem obrazu zajmuje się NAS.
Jeśli obsługa kamer to jedyne zajęcie dla nas to pewnie nie ma o co kruszyć kopii.
Jednak skoro wszystkim może zająć się kamera to rozsądniej jest ustawić to w taki sposób. Ss odbierze tylko info z kamery o wykryciu ruchu i zacznie nagrywać.
U mnie działa tak 5 kamer od wielu lat.

Czas masz ustawiony dobrze w tej felerne kamerze?
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

Godziny poprawne.
Z checia bym przewalil wykrywanie przez kamere, ale tak jak mowie, przynajmniej jedna nie ma podgladu przez przegladarke i nie mam pojecia czemu, i w takim wypadku nic nie mogę ustawic niestety :(
Do tego Supportowana jest tylko jedna, akurat ta ktora nie dziala o ile to ma znaczenie.
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

error105 pisze:Godziny poprawne.
Z checia bym przewalil wykrywanie przez kamere, ale tak jak mowie, przynajmniej jedna nie ma podgladu przez przegladarke i nie mam pojecia czemu, i w takim wypadku nic nie mogę ustawic niestety :(
Do tego Supportowana jest tylko jedna, akurat ta ktora nie dziala o ile to ma znaczenie.
Próbowałeś internet explorer?
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1977
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: mikhnal »

A czy ta kamera "niedziałająca" przez przeglądarkę nie ma przypadkiem strumienia ustawionego jako h265 (HEVC)?
Ten kodek nie będzie wyświetlany w przeglądarce.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

mikhnal pisze: śr kwie 14, 2021 10:29 am A czy ta kamera "niedziałająca" przez przeglądarkę nie ma przypadkiem strumienia ustawionego jako h265 (HEVC)?
Ten kodek nie będzie wyświetlany w przeglądarce.
H264 i MJPEG, z H265 wiem ze nie widać na przegladarkach :)
quent75 pisze: śr kwie 14, 2021 10:22 am
error105 pisze:Godziny poprawne.
Z checia bym przewalil wykrywanie przez kamere, ale tak jak mowie, przynajmniej jedna nie ma podgladu przez przegladarke i nie mam pojecia czemu, i w takim wypadku nic nie mogę ustawic niestety :(
Do tego Supportowana jest tylko jedna, akurat ta ktora nie dziala o ile to ma znaczenie.
Próbowałeś internet explorer?
Wszystko, łącznie z Safari testowane. Nawet w wirtualnej maszynie WIndows 7 z tylko jednym kontem admina i starym IE 7 twierdzi że nie wyswietli obrazu.

I tak jak pisalem, w zadnej z nich nie moge do zapisu ustawic nic innego poza wbudowana karta SIM, NFS i Samba wywala bledy.
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2021 12:04 pm przez error105, łącznie zmieniany 1 raz.
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

Tam nie ma jakichś konfiguracyjnych zagwozdek.
Jeśli nie działa to widocznie wadliwy egzemplarz.
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

Tutaj mowie o edycji ustawien kamery przez przegladarke, w SS podglad dziala i dlatego chce nim nagrywac.
quent75 pisze: śr kwie 14, 2021 12:04 pm Tam nie ma jakichś konfiguracyjnych zagwozdek.
Jeśli nie działa to widocznie wadliwy egzemplarz.
No tak, ale skoro wywala obraz poprawnie bez wzgledu na pogode i jasnosc to chyba nie do konca wadliwy :)
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

error105 pisze: śr kwie 14, 2021 12:12 pm No tak, ale skoro wywala obraz poprawnie bez wzgledu na pogode i jasnosc to chyba nie do konca wadliwy :)
Te kamery nie potrzebują do działania rejestratora ani nas. Można zapisywać np. do FTP.
IMVHO jeśli nie działa podgląd w przeglądarce choć powinna to jest to wada i kamera nadaje się do zwrotu.
Spróbowałbym ewentualnie z innym firmware, może nawet starszym jeśli masz najnowszy.
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

Czyli ustawic wykrywanie ruchu przez kamere, i ustawic kamere na wykrywanie ruchu i tak tez ustawic w SS zeby bylo najwydajniej ?
Bo doszły jeszcze dwie Dahua nie supportowane i chcialbym miec wszystko w jednym miejscu.
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

error105 pisze: śr kwie 14, 2021 12:35 pm Czyli ustawic wykrywanie ruchu przez kamere, i ustawic kamere na wykrywanie ruchu i tak tez ustawic w SS zeby bylo najwydajniej ?
U siebie tak mam ustawione.
Wg. mnie tak jest lepiej niż zlecać to zadanie SS.
Czułość tego wykrywania przez kamerę jest bardzo duża.
Niby regulowana ale nie jest to łatwe.
ODPOWIEDZ