Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

Dwie kamery są podłączone po IP (HIK vision), niestety jedna z nich ma problem z nagrywaniem po wykryciu ruchu (wykrywanie ruchu przez Surveillance Station).
Model pierwszej: DS-2CD2020F-I (wykrywana jako ONVIF)
Model drugiej: DS-2CD2155FWD-I

O ile pierwsza pięknie wykrywa gdy ktoś się poruszy na obrazie i zaczyna zapisywać, tak druga w ogóle nie wykrywa ruchu i nie wiem gdzie szukać problemu 🙁
Konfiguracje obu są takie same na NASie (oczywiście poza IP) - obraz jest z obu piękny gdy włączę nagrywanie cały czas czy podgląd na żywo.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1089
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: Przemuss »

Włącz wykrywanie przez synka i po problemie. Też jakiś czas siedziałem przy tym niestety bez skutku.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Pinki
Trochę Wie
Posty: 85
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: Pinki »

error105 pisze:Dwie kamery są podłączone po IP (HIK vision), niestety jedna z nich ma problem z nagrywaniem po wykryciu ruchu (wykrywanie ruchu przez Surveillance Station).
Model pierwszej: DS-2CD2020F-I (wykrywana jako ONVIF)
Model drugiej: DS-2CD2155FWD-I

O ile pierwsza pięknie wykrywa gdy ktoś się poruszy na obrazie i zaczyna zapisywać, tak druga w ogóle nie wykrywa ruchu i nie wiem gdzie szukać problemu Obrazek
Konfiguracje obu są takie same na NASie (oczywiście poza IP) - obraz jest z obu piękny gdy włączę nagrywanie cały czas czy podgląd na żywo.
a zrobiles obszar na ktorym ma wykrywac ruch? zauwazylem ze w niektorych modelach nie jest on domyslnie ustawiony po wlaczeniu wykrywania ruchu.
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

Obszar jak i wykrywanie ruchu przez Synology jest włączone, a mimo to jedna kamera nagrywa a druga tylko pokazuje obraz.
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

Firmware najnowszy ma?
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

quent75 pisze: pn kwie 12, 2021 4:23 pm Firmware najnowszy ma?
Tak, przywracanie ustawien fabrycznych tez bylo.
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

Mam od wielu lat kamery tej firmy ale nigdy nie ustawiałem wykrywania ruchu przez nas. Wszystko konfiguruje w sofcie kamer. Po co nadmiernie obciążać zasoby nasa?
Pinki
Trochę Wie
Posty: 85
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: Pinki »

Ja pisalem o ustawieniach na kamerze.
quent75
Amator
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 29, 2021 11:34 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: quent75 »

Pinki pisze:Ja pisalem o ustawieniach na kamerze.
Ale error pisze o wykrywaniu ruchu przez ss na synku
error105
Amator
Posty: 17
Rejestracja: pt kwie 09, 2021 9:39 am

Re: Brak wykrycia ruchu przez kamere HIK

Post autor: error105 »

quent75 pisze: wt kwie 13, 2021 4:19 pm Mam od wielu lat kamery tej firmy ale nigdy nie ustawiałem wykrywania ruchu przez nas. Wszystko konfiguruje w sofcie kamer. Po co nadmiernie obciążać zasoby nasa?
DS918+ nie specjalnie się męczy przy dwóch kamerach, docelowo 4-5 i H265 :)
Kamery HIKa są starsze i nie wiem czemu jak tworzę udział sieciowy z uzytkownikiem na NASie to nie ma opcji by ten udział podpiąć pod kamery, pomijam że jedna w panelu nie pokazuje w ogóle obrazu z powodu braku wtyczki w przeglądarce która jest zainstalowana, stąd przetwarzaniem obrazu zajmuje się NAS.
ODPOWIEDZ