Dlaczego wybrałem Synology...

ODPOWIEDZ
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: Szubi »

Tak z ciekawości.... Bo pewnie jest tu sporo ludzi, którzy stali przed wyborem Synology czy może Qnapa lub innego... Dlaczego wybraliście właśnie ten sprzęt ? Ja osobiście stojąc przed wyborem ts251d a ds220+ wybrałem synology, bo aplikacja do zarządzania zdjęciami wydawała mi się bardziej przyjazna... No i DSM jakoś ładniejszy. A jest ktoś może kto był w Qnapie i wskoczył na Synology i może powiedzieć co lepsze a co gorsze ?
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: michau »

Jak szukałem informacji jak przerobić router na serwer to pojawiły się informacje że jest coś takiego jak NAS. A jak NAS to Synology. I tak wylądowałem na pronas.pl.

A co do samego wyboru Synology czy Qnap to podobnie jak Nikon czy Canon.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: pdz »

Wybrałem Synology, ponieważ DSM jest bardziej przyjazny i z tego co pamiętam zadałem pytania na obu forach (Synology i Qnap) , tutaj otrzymałem odpowiedzi szybciej ...
... a Nikon, ponieważ lepiej body leżało lepiej w dłoni :-)
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: michau »

Jak odpalam demo Qnap to nie wiem od czego zacząć.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: Szubi »

michau pisze: pn lut 08, 2021 10:25 pm Jak odpalam demo Qnap to nie wiem od czego zacząć.

No demo też trochę zaważyło u mnie... Dlatego ze w Synology działało bez problemu a w Qnapie nie chciało się odpalić :D
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1977
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: mikhnal »

Wybrałem Synology, bo... 12 lat temu nie słyszałem o Q. Zaczynałem od DS107+ i DSM 2.3 :) I żeby nie było, wiele lat miałem Qnapa TS-453 Pro... jako podnóżek przy biurku.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 661
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: Dlaczego wybrałem Synology...

Post autor: R70 »

11 lat temu, po krótkiej i rozczarowującej przygodzie z Netgear SC101T szukałem jakiegoś sensownego serwera głównie do zdjęć. Znajomy polecił mi szybki i łatwy w zarządzaniu serwer DS710+.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
ODPOWIEDZ