Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

ODPOWIEDZ
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: pajczur »

Witam,

próbuję skonfigurować NAS tak aby był dostępny spoza sieci domowej. Postępuję zgodnie z tym samouczkiem:
https://youtu.be/STlKmQE5luM

Oczywiście w routerze włączyłem UPnP.

Ale w trakcie konfiguracji routera otrzymuję jakiś błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego" (załączam screenshot)
Screenshot 2021-01-23 at 14.42.45.png
Wyskakuje komunikat, że w sieci jest więcej niż jeden router, i że powinienem ustawić router w trybie mostkowania (Bridge Mode).

Próbowałem przełączyć router na "Bridge mode", ale skończyło się to dla mnie nie wesoło. Gdy router był ustawiony na Bridge Mode to nie mogłem połączyć się z moim NAS ani z samym routerem. Pozmieniały się jakieś adresy IP, ale nie dało się za ich pomocą połączyć z portalem routera. Skończyło się na „twardym resecie” routera.

Może ktoś z was wie co może powodować opisane problemy?

Wiem, że jest opcja QuickConnect, i że jest łatwa do skonfigurowania, ale gość na filmie twierdzi, że jego metoda jest bardziej elastyczna i lepiej się sprawdza przy ewentualnych, przyszłych modyfikacjach.

W związku z tym, że w przyszłości zamierzam uruchamiać usługi VPN oraz/lub używać mojego NASa jako serwera do testowania moich witryn javascriptowych, czuję (nie do końca rozumiem, ale czuję :)), że jego rozwiązanie byłoby dla mnie lepsze.

Za jakąkolwiek pomoc z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: mikhnal »

Jaki dostajesz adres zewnętrzny od operatora? Sprawdź na stronie https://checkip.synology.com/
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: pajczur »

mikhnal pisze: sob sty 23, 2021 4:52 pm Jaki dostajesz adres zewnętrzny od operatora? Sprawdź na stronie https://checkip.synology.com/

Hej dzięki za odpowiedź,
Twój link wyświetla mi nr IP, ale nie wiem co z nim zrobić?
Nie wiem czy powinienem go tutaj publikować, bo na tym tutorialu, który załączyłem to koleś ukrywa.
Może to są jakieś dane wrażliwe? Cholera nie znam się. Czy to bezpieczne?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: mikhnal »

Podaj dwie pierwsze liczby. Pomiń dwie kolejne.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: pajczur »

mikhnal pisze: sob sty 23, 2021 5:58 pm Podaj dwie pierwsze liczby. Pomiń dwie kolejne.

Hejka :)
Oto liczby 77.252.**.***
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: mikhnal »

Czyli adres masz z Netii i całe szczęście z klasy routowalnych. Najlepszym rozwiązaniem było by przełączenie obecne urządzenie od nich w tryb bridge a zaraz zanim postawić własny router i na nim wszystko stawiać i dawać dostęp.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: pajczur »

Hej dzięki za odpowiedzi, ale na razie nie mam drugiego routera, więc najwyraźniej chwilowo muszę dać sobie spokój z tymi ustawieniami.

Chociaż z drugiej strony to dziwne, bo w komunikacie (na tym załączonym screenshocie) wynika, że mam dwa lub więcej routerów. Tylko, że ja nic o tym nie wiem. W domu stoi jeden router, więc nie wiem skąd on wziął tę informację o dwóch lub więcej.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: mikhnal »

Nie wiem jak dokładnie to działa, przypuszczam tylko, że jest blokowany pewien zakres lub konkretne pojedyncze porty na urządzeniu operatora stojącym gdzieś na drodze między nim a Twoim routerem, mogą być one brane pod uwagę, więc test sądzi, że masz dwa routery.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
pajczur
Amator
Posty: 53
Rejestracja: ndz sty 17, 2021 1:42 am

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: pajczur »

Witam,
dziękuję, za wszystkie odpowiedzi.

Chciałbym jeszcze tak dla pewności wyjaśnić sobie jedną... no dobra dwie rzeczy:
1) Czyli bez tej funkcjonalności nie mam co myśleć o połączeniu się z NAS przez VPN? Bo o ile wiem QuickConnect nie obsługuje VPN.
2) A tym samym, czyli bez VPN, nie ma szans aby używać Time Machine będąc poza siecią domową?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błąd przy "sprawdzaniu środowiska sieciowego"

Post autor: mikhnal »

Krótko: QC jest VPN'em.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
ODPOWIEDZ