docker, ciekawe kontenery

wlodekh
Trochę Wie
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: wlodekh »

Zainstalowałem sobie jeszcze Pyload - wspomagam nim firmową Download Station gdy owa zawodzi, np. można pobierać z serwisu wrzucajpliki.pl, którego DS u mnie nie obsługuje.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 476
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: SnejX »

Teddy47 pisze: czw lis 26, 2020 7:49 pm Postawiłem na dockerze bitwardena. 10 minut roboty i działa. Apka desktopowa łączy się w sekundę, wtyczka do Chroma też. No i dwuetapowe uwierzytelnianie.
A jak jesteś poza LAN-em to jak masz to rozwiązane?
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 476
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: SnejX »

Jak sobie coś wpuścić do sieci (albo wypuścić) to wiem :)
W pytaniu chodziło mi o to, że w dodatku do przeglądarki trzeba chyba gdzieś podać adres serwera do którego ma się łączyć.
A że Bitwardena nie znam w ogóle (a wygląda intresująco) to stąd takie pytanie.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 476
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: SnejX »

Czyli do działania potrzebne jest konto na serwerach Bitwardena.
Myślałem, że jak serwer jest na moim serwerze to tu też jest konto użytkownika(-ów), w rozszerzeniu podajemy adres IP tego serwera i dopiero tutaj się uwierzytelniamy.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 476
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: SnejX »

ale na komputerze mam rozszerzenie do FF i tam zaczyna się od zalogowania.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 476
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: SnejX »

osz w m..dę , niby na wierzchu a nie widać :) dzięki
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: tomaasz »

czy wiecie może jak zainstalować https://hub.docker.com/r/xbrowsersync/api ?
RT2600ac [SRM 1.2.5-8227]
MR2200ac [SRM 1.2.5-8227]
DS918+ [DSM 7.0-41882] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
tomaasz
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: tomaasz »

Czy wiecie jak zainstalować Double Commander w dockerze ?
Chodzi mi o ustawienie parametrów
RT2600ac [SRM 1.2.5-8227]
MR2200ac [SRM 1.2.5-8227]
DS918+ [DSM 7.0-41882] 4x2TB WD Gold RAID6, 16 GB RAM
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: wlodekh »

Próbowałeś wg tego? https://hub.docker.com/r/linuxserver/doublecommander
DC na kompie wymiata, ale w dockerze działał bardzo kulawo, wywaliłem, ale sam potestuj.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 139
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: docker, ciekawe kontenery

Post autor: wlodekh »

Mała errata do MS SQL na Dockerze: działa sqlcmd, można łączyć się w konsoli lub zdefiniować własny skrypt:
sudo docker exec -i <naza_w _dockerze> /opt/mssql-tools/bin/sqlcmd -S localhost -U sa -P hasło -d <baza_danych> -i /var/opt/mssql/plik.sql
lub:
sudo docker exec -i <naza_w _dockerze> /opt/mssql-tools/bin/sqlcmd -S localhost -U sa -P hasło -d <baza_danych> -q "polecenie sql"
Flaga -d i baza danych jest opcjonalna, bez jej podania połączymy się z master. Definiując skrypt użytkownika trzeba użyć root, plik wykonywalny *.sql musi znajdować się w katalogu /var/opt/mssql/, jeśli jest on podmontowany w dockerze to np. w /volume1/docker/mssql
W razie pytań chętnie służę pomocą.

Przykład wykonania sqlcmd w konsoli:
sudo docker exec -i mssql bash
1> SELECT * FROM testowa_baza
2>GO
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
ODPOWIEDZ