RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Po informacji o DFS i przekazaniu dalej przyszły w końcu konkretne informacje.
1. Na kanale 112 RT wykrywa radar - muszę się zalogować po SSH, żeby znaleźć gdzie to jest zapisywane (wysyłałem plik debug.log generowany z poziomu apki Pomoc Techniczna). Teraz zmieniłem kanał na 100, jeżeli będzie skakał, to trzeba będzie z tym żyć, taki "bonus" posiadania sieci Mesh.
2. Urządzenia 433Mb wrzuca w HT40 na 200Mb, bo mają jedną antenę, 866Mb wrzuca w 400Mb w HT40, bo są dwie anteny.
3. Dziwna data podczas startu - brak rozwiązania nazwy serwera NTP - mam inną konfigurację DNS, dokładnie swój DNS postawiony na RT (wcześniej na DS1819+ - teraz zapasowy), a w parametrach połączenia sekcji DNS wbite IP routera i DS zamiast domyślnego od dostawcy, czy innego zewnętrznego. Wynika z tego, że usługa DNS wstaje chwilę później. Rozwiązałem to wpisując adres IP serwera NTP. Jedyna data jaka teraz wskakuje to 2020-01-01 (zależy, raz jeden, raz dwa wpisy - o starcie i montowaniu karty), czyli wtedy, gdy zegar w stanie 0. Ciekawe, że przy braku możliwości połączenia z NTP wypisuje 2022, ale do tego się nie odnieśli...

Co do 1 i 2, mogli profesjonalniej podejść do tematu, ale dobra, ważne, że na forum doszliśmy co i jak, co spowodowało konkretne zajęcie się tematem przez wsparcie Synology.

Co do braków, to będę zgłaszał sugestie do Synology, czyli brak logów z firewall'a, jak dla mnie brakuje widoku IP przekazywanych po NAT - w monitorze ruchu coś tam jest, ale to nie to (w OpenWRT Gargoyle fajnie to widać).
look12
Stały Bywalec
Posty: 335
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: look12 »

Czyli podsumowując nie jest tak źle jak to opisywałeś na początku, o ile radar to rzeczywista przyczyna skakania. Coś tam jednak przekazali do programistów więc....
Gdybyś namierzył log z radarem napisz co to za plik.
Nie rozważałeś spięcia RT i MR kablem ethernet?
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Jak już wcześniej pisałem, RT i MR są spięte kablem, w tym na portach przełącznika dodatkowo ustawiony mam odpowiedni VLAN, żeby po Mesh sieć gościa latała.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Logi o radarach zapisuje w /var/log/kern.log.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Chciałbym tylko potwierdzić, że pomoc techniczna Synology w sprawie routerów to dno. W grudniu zgłosiłem im złe wyświetlanie danych przepływu w sieci Mesh na karcie 5GHz-2 - RT2600ac nie ma tej karty, ale pokazuje przepływ na niej, natomiast drugi na liście MR już na tej karcie ruchu nie ma według wskaźników... Ogólnie w sieci Mesh na karcie 5GHz-2 przepływ dla danego urządzenia pokazuje urządzenie wyżej na liście. Korespondencja trwa do teraz - "to jest oczekiwane działanie" - kopanie się z koniem. Dobrze, że to nie wpływa na funkcjonalność.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Ale jaja, Hindusa odsunęli od jednego ze zgłoszeń, przejął Polak, który od razu po korespondencji skumał o co chodzi.
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 661
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: R70 »

Mam wrażenie, że poziom pomocy Synology jakby obniżył się :( nie dość, że czas interwencji się wydłużył to pozostawienie po interwencji serwera który nie nadaje się do pracy a potem milczenie przez tydzień czy dwa i nie reagowanie na nowe zgłoszenia moim zdaniem trudno zaakceptować i wytłumaczyć. Serwer NAS to nie PS gdzie najwyżej ktoś sobie nie pogra przez kilka dni. Gdyby klient został uprzedzony o takiej możliwości to jego decyzja, ale takiego ostrzeżenia nie było.
Fajnie, że pojawiła się ponownie pomoc polskojęzyczna - w skomplikowanych do wytłumaczenia kwestiach przynajmniej dla mnie to większa gwarancja, że zostanę zrozumiany.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Gorzej, Rajesh ma większe kompetencje. Z tym z mojego zgłoszenia męczyłem się 3,5 miesiąca, z duperelą w wyświetlaniu po najechaniu kursorem myszy. Miałem już go dość.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

@R70 co do zgłoszeń po polsku nie jest różowo. Jeżeli wylezie do centrali itp. to i tak potem po angielsku trzeba klepać.
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 661
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: R70 »

Świetna :D Faktycznie w większości przypadków tak to wygląd :)

krowka1978 pisze: śr mar 17, 2021 9:51 pm @R70 co do zgłoszeń po polsku nie jest różowo. Jeżeli wylezie do centrali itp. to i tak potem po angielsku trzeba klepać.
Tak, wiem. Przerabiałem to :(
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
ODPOWIEDZ