DS216j - Wyjęcie dysków do PC

ODPOWIEDZ
Kuzdo
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob paź 03, 2020 1:45 pm

DS216j - Wyjęcie dysków do PC

Post autor: Kuzdo »

Witam,

chcę sprzedać swojego Synology DS216j i mam pytanie. Czy zwykłe wyjęcie dysków z NASa i podpięcie ich do komputera bez ich formatowania (mam tam dane) jest możliwe? Czy może DS instaluje swoje oprogramowanie na dyskach i nie ma możliwości prostego przeniesienia ich do komputera?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1136
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: DS216j - Wyjęcie dysków do PC

Post autor: michau »

W jakiej konfiguracji miałeś dyski?
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Kuzdo
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob paź 03, 2020 1:45 pm

Re: DS216j - Wyjęcie dysków do PC

Post autor: Kuzdo »

michau pisze: ndz paź 04, 2020 8:47 am W jakiej konfiguracji miałeś dyski?
RAID 0 (bez ochrony danych), ext4.
Obrazek
Awatar użytkownika
Teddy47
Wtajemniczony
Posty: 168
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 1:18 pm
Lokalizacja: Zdzieszowice
Kontakt:

Re: DS216j - Wyjęcie dysków do PC

Post autor: Teddy47 »

Jak je wyjmiesz, to najprawdopodobniej stracisz wszystkie dane. Awaria jednego z nich powoduje, że utracisz wszystko. Ja bym nie ryzykował. Nie wiadomo, czy jak podłączysz to do kompa, to system ogarnie, że to dyski w raidzie. Może debian by to odczytał. Miałem kiedyś taką sytuację, że z nasa netgear'a który padł włożyłem dyski do kompa na linuksie. Okazało się, że ten nas (produkt z 2004 roku), miał raida na mdadm i debian go po prostu zobaczył. Wystarczyło zamontować. Ale nie sądzę, żeby Synology stosowało takie softowe rozwiązanie.
---
Wojtek
DS1517+ 16GB + 5xWD Ultrastar 14TB + SSD cache (M2D18 + 2x WDS100T1R0B)
Obrazek
Kuzdo
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: sob paź 03, 2020 1:45 pm

Re: DS216j - Wyjęcie dysków do PC

Post autor: Kuzdo »

A jeżeli wyjmę te dyski z obecnego NASa i wrzucę je do nowszej wersji, np. DS220j lub jakiegoś innego, to powinny ruszyć bez problemu?
ODPOWIEDZ