Filtr sieciowy w SafeAccess a DNSoverHTTPS

ODPOWIEDZ
Andy1138
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: czw lut 08, 2018 9:32 am

Filtr sieciowy w SafeAccess a DNSoverHTTPS

Post autor: Andy1138 »

Dopiero teraz zauważyłem, że włączenie DoH w przeglądarce sprawia, że blokowanie domen w Safe Access staje się bezcelowe. Macie na to jakiś patent/obejście problemu?
=========================
DS918+, RT1900ac, RT2600AC
look12
Stały Bywalec
Posty: 353
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Filtr sieciowy w SafeAccess a DNSoverHTTPS

Post autor: look12 »

Andy1138 pisze:Dopiero teraz zauważyłem, że włączenie DoH w przeglądarce sprawia, że blokowanie domen w Safe Access staje się bezcelowe. Macie na to jakiś patent/obejście problemu?
A jak włączysz DoH na routerze, a wyłączysz w przeglądarce ?
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
Andy1138
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: czw lut 08, 2018 9:32 am

Re: Filtr sieciowy w SafeAccess a DNSoverHTTPS

Post autor: Andy1138 »

To wtedy oczywiście działa ale tak to mogę sobie ustawić w domu, w pracy to nie ma sensu bo musiałbym u każdego użytkownika sprawdzać czy sobie nie przestawił nic w przeglądarce.
=========================
DS918+, RT1900ac, RT2600AC
look12
Stały Bywalec
Posty: 353
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Filtr sieciowy w SafeAccess a DNSoverHTTPS

Post autor: look12 »

Andy1138 pisze:To wtedy oczywiście działa ale tak to mogę sobie ustawić w domu, w pracy to nie ma sensu bo musiałbym u każdego użytkownika sprawdzać czy sobie nie przestawił nic w przeglądarce.
No chyba, że zarządzasz administracyjnie ustawieniami przeglądarki i nie pozwalasz na takie ustawienia na stacjach roboczych użytkownikom. Jeżeli nie blokujesz ustawień to user z podstawową znajomością informatyki obejdzie zabezpieczenia filtrowania stron.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
ODPOWIEDZ