Przywrócenie do życia Synology DS415+

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: adjustin »

Witajcie,
mam spore problemy z działaniem Synology DS415+. Co chwilę pada w nim sieć, nie reaguje reset z tyłu obudowy, działa przez parę minut, a potem gubi połączenie. Na chwilę obecną nie mogę się rozczulać i zastanawiać, dlaczego do tego dochodzi. W DSM nie ma żadnych błędów czy innych podejrzanych komunikatów.
Natomiast mam drugi taki sam DS415+.
Jeżeli przełożę wszystkie 4 dyski (RAID6) do drugiego serwera, to zadziała? Czy będzie trzeba zrobić dodatkowe czynności?
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: mikhnal »

Zadziała, to zwykła migracja jest. Dyski wsadzaj w tej samej kolejności. "Nowy" Synek może poprosić o plik DSM do instalacji systemu.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: adjustin »

Dzięki :)
Czytałem artykuł (https://www.synology.com/en-us/knowledg ... _and_later), że trzeba wsadzić dysk tymczasowy, następnie zainstalować DSM itd... (gdyby to był świeży drugi NAS) Ale rozumiem, że docelowo jest to to samo, co piszesz, tyle, że przy pierwszym rozruchu wraz z nowymi dyskami mogę wskazać obraz DSM np. z USB.
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: mikhnal »

Nie, wsadzasz wszystkie dyski ze starego Synka do nowego, uruchamiasz, pewnie zapali się pomarańczowa dioda bo "system utracił konfigurację", przez przeglądarkę instalujesz mu najnowszy DSM.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: adjustin »

Aha. Podziękował. Jutro będę miał dostęp więc zabiorę się za to. Baaaaardzo dziękuję!
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: krowka1978 »

mikhnal pisze: śr maja 27, 2020 3:20 pm Nie, wsadzasz wszystkie dyski ze starego Synka do nowego, uruchamiasz, pewnie zapali się pomarańczowa dioda bo "system utracił konfigurację", przez przeglądarkę instalujesz mu najnowszy DSM.
Trzeba się upewnić, że po przełożeniu dysków, w Synology Assistant będzie w statusie "Migrowalny", na stronie "instalacyjnej" Synka również. W innym przypadku nastąpi utrata danych, a nie migracja.
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: adjustin »

Zwrócę na to uwagę. Jeszcze się wstrzymałem z migracją. Czas jest do wtorku

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Przywrócenie do życia Synology DS415+

Post autor: adjustin »

Witam ponownie. Ale się zaskoczyłem po przełożeniu dysków i uruchomieniu serwera. Nic. kompletnie nic nie musiałem robić. Odpalił jak gdyby nigdy nic :)
Przejrzałem go wzdłuż i wszerz, jednakże wszystko jest OK. Dzięki za informacje. Kto pyta nie błądzi :)
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
ODPOWIEDZ