RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 474
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

Post autor: SnejX »

Hej
Mam NAS złożony z 4x 3TB (Seagate ST33000650NS 0002).
Urządzenie robi tylko za storage dla danych.
Wczoraj jeden z dysków zgłosił 1 uszkodzony i realokowany sektor, kondycję nadal pokazuje "DOBRY".
Nie czekam, wymieniam.
Poszukałem ale nie ma już tego modelu dysków dostępnych wiec moje pytanie brzmi:
czy mogę włożyć inny 3TB (np WD RED albo Ironwolf) - tylko że one mają RPM 5900 - czy to w czymś zaszkodzi? a może muszę mieć identyczną prędkość obrotową czyli 7200?

Ew. jaki konkretny model dysku 3TB mi polecicie?
--
Paweł
Awatar użytkownika
michau
Wyrocznia
Posty: 1137
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:03 pm
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

Post autor: michau »

Zalecana taka sama prędkość. RAID będzie działał na wolniejszym dysku.
NAS:
[ MASTER ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 474
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

Post autor: SnejX »

Dzięki, zamówiłem Seagate Ironwolf 3TB ST3000VN007.
Szukałem wersji Pro ale nie ma wersji 3TB.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1089
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

Post autor: Przemuss »

Zalecana jest taka sama wydajność dysków jak i prędkość obrotowa, ale prawda jest taka że w typowym użytkowaniu (czytaj domowym) nie odczujesz żadnej różnicy mieszając dyski różniące się prędkością obrotowa czy producentem.
W zastosowaniu firmowym gdzie dyski są nonstop rzeźbione taka mieszanka może odbić się czkawką.


Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
szocik
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: sob sie 22, 2020 11:26 pm

Re: RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

Post autor: szocik »

też tak nie jest, wiesz jak mocno by musiały być używane? 15 lat temu może i tak było, ale teraz takich sytuacji masz jak na lekarstwo.
__________________
https://www.medyczny.pl/category/lampy-bakteriobojcze
Ostatnio zmieniony pn sie 31, 2020 8:54 pm przez szocik, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1089
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: RAID5 a dysk z inna prędkością obrotową

Post autor: Przemuss »

@szocik Zdania zaczyna się dużymi literami.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
ODPOWIEDZ