DS213j problem z dostepem z zewnatrz

ODPOWIEDZ
zarok
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt kwie 17, 2020 12:31 pm

DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: zarok »

Witam
Temat trywialny ale upierdliwy:
quickconnect dziala bez problemu logowanie zdalne na NAS bezproblemowe

gorzej przez DDNs
wpisuje i przekierowuje mnie na strone glowna routera
zalezy mi na tym zeby mozna bylo sie logowac przez program zewnetrzny do bazy danych na mariadb -
ustawilem przekierowanie portow na routerze
tcp & udp.

zestaw to
WF830 + DS213j

pojawilo sie po resecie routera - mialem tam wpisane przekierowanie portow, wydaje mi sie ze wpisalem to samo ale nie dziala.
Dzieki

Zrzut ekranu 2020-04-17 o 13.02.07.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS720+
1x 3TB
1x 4TB
2 x 256 samsung nvme
Tez sobie wpisze - co mi tam ;)
zarok
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt kwie 17, 2020 12:31 pm

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: zarok »

Wrzucilem takie przekierowania i nadal to samo :(
po wybraniu ddns bez portu wyskakuje mi strona routera, po dopisaniu numeru portu jest error - "safari nie moze polaczyc sie z serwerem" czyli tak jakby byl blokowany dostep przez router - dobrze mysle?

Zrzut ekranu 2020-04-20 o 09.09.46.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS720+
1x 3TB
1x 4TB
2 x 256 samsung nvme
Tez sobie wpisze - co mi tam ;)
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 325
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: stanley99 »

Można jeszcze sprawdzić jakimś skanerem online czy właściwe porty są otwarte , np.
http://www.t1shopper.com/tools/port-scan/
(albo jakimś własnym skanerem nieonline z innego łącza)
Rozumiem, że 192.168.1.11 to adres Synka oraz ma ustawione stałe IP w sieci lokalnej - tak jak pytał ?

P.S. Jeśli można wejść ot tak na stronę routera, łącząc się z internetu (spoza sieci lokalnej), moim zdaniem jest to luka w zabezpieczeniach i proszenie się o kłopoty. Może wystarczy odhaczyć w routerze odpowiednią opcję, tzn. żeby w ogóle nie można było połączyć się ze stroną konfiga od strony interfejsu WAN.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1089
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: Przemuss »

A co to masz za router?

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 325
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: stanley99 »

@up: mnie pytasz?
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1089
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: Przemuss »

A kto ma problem z przekierowaniem?
Pytanie dotyczy @zarok

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka


Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 325
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: stanley99 »

Odpisałeś pod moim postem, bez cytatu, albo odniesienia do konkretnego nicka. Ale wiem, że z Tapatalka nie ma czasu ;-)
Model routera jest w 1 poście.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
zarok
Amator
Posty: 11
Rejestracja: pt kwie 17, 2020 12:31 pm

Re: DS213j problem z dostepem z zewnatrz

Post autor: zarok »

Witam
Udalo sie, okazalo sie, ze po przekieroaniu portow musialem poprostu poczekac troche lub zrestartowac i poszlo ;) (najpierw czekalem potem zrestartowalem wiec nie wiem co pomoglo ale juz dziala). Router to ZTE WF830, tzw. modemorouter bo sklada sie z dwoch czesci.
Dzieki Panowie, temat do zamkniecia :)
DS720+
1x 3TB
1x 4TB
2 x 256 samsung nvme
Tez sobie wpisze - co mi tam ;)
ODPOWIEDZ