RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 2002
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: mikhnal »

A 9.9.9.9? Z ciekawości pytam.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Carty »

Cholera, nie wpadłem na to, że problemem może być po prostu DNS. Dzięki za sugestię.
Teraz po resecie routera i zaczytaniu konfiga bez ustawień sieci działam na DNS operatora. I wszystko śmiga.
Wcześniej miałem cały czas ustawiony 1.1.1.1 i to właśnie on okazał się problemem - jak teraz przestawię DNS znowu na 1.1.1.1 lub inny z Cloudflare (np. 1.0.0.1) to HBO GO się sypie :evil: Jak wracam na operatorski lub Google czy jakikolwiek inny (7.7.7.7, 9.9.9.9) to HBO GO działa. Nawet apki nie trzeba restartować.
Może ktoś potwierdzić to u siebie, jeśli korzysta z HBO?

Tylko kiedy i co się sypło, bo 1.1.1.1 miałem ustawione na Synology od dobrego roku lub nawet dłużej.
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
Pinki
Trochę Wie
Posty: 86
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Pinki »

Jesli chodzi o dnsy, to wazne jest zeby uzywac tych, ktore sa w sieci operatora. Na podstawie dns cdny, ggc itp. kieruja prawidlowo ruch do was optymalnymi i najkrotszymi sciezkami.
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2020 9:11 pm przez Pinki, łącznie zmieniany 1 raz.
Carty
Amator
Posty: 35
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: RT2600ac i dziwny problem z HBO GO

Post autor: Carty »

Pinki pisze: Jesli chodzi o dnsy, to wazne jest zeby uzywac tych, ktore sa w sieci operatora. Na podstawie dns cdny, ggc itp. kieruja prawidlowo ruch do was optymalnymi i najkrotszymi sciezkami.
I tak, i nie :D
Wg mojej wiedzy teoretycznie masz rację, z założenia powinno się korzystać z dns'ów operatora, bo teoretycznie powinny być najszybsze. Ale za trasowanie to z tego co wiem one nie odpowiadają.
Natomiast po własnych doświadczeniach się przekonałem, że jak zostawiam dnsy operatora (Vectra), to są dla mnie odczuwalnie wolniejsze, niż dnsy CloudFlare lub Google.

Ad. CloudFlare
Znalazłem info, że 1 kwietnia coś zmienili w swoich dns'ach i teraz jest to projekt 1.1.1.1 for Families:
1.1.1.1 i 1.0.0.1 - nic nie blokują (jak widać teoretycznie :) )
1.1.1.2 i 1.0.0.2 - blokowany malware
1.1.1.3 i 1.0.0.3 - blokowany malware i treści dla dorosłych
Patrząc po dacie zbiega się to z problemami z HBO Go.
RT2600ac + MR2200ac
DS216j / 2*3TB WD Red
----------------------------
DS216+II / 2*2TB Seagate Constellation ES
2*RS815+ HA / 4*6TB WD Red Pro
RS820RP+ / 2*14TB Seagate IronWolf Pro
2*RS3617RPxs / 6*14TB Seagate IronWolf Pro / 10GbE SFP+
ODPOWIEDZ