2600ac problem z portami

ODPOWIEDZ
kolin
Amator
Posty: 26
Rejestracja: śr sty 06, 2016 10:31 pm
Lokalizacja: GB

2600ac problem z portami

Post autor: kolin »

Dwa dni temu nabyłem router Synology 2600ac, pokonfigurowałem sobie wszystko, ale mam pewien problem, ponieważ za każdym razem kiedy chce się dostac na mój NAS za routerem zgłasza mi się router.

Kiedy daje nazwę domeny zamiast zgłaszać się panel do logowania do dsm, mam panel do logowania się do routera, na siłe przekierowuje wszystko na port 8001.
To samo jak chce się dostać na do Mail Plusa wpisuje adres mail.nazwadomeny.pl i też na siłe leci na port 8001 i zgłasza się router, na poprzednim moim routerze od asusa nie miałem tego problemu. Musiałem wpisac adres domeny + odpowiedni port żeby zgłosił się router natomiast na routerze synology jest odwrotnie.

Jakieś pomysły, podpowiedzi ??
DS415+ 8GB RAM mod / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / btrfs
DS212j - backup / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / ext4
Asus RT-AC87U powered by Asuswrt-Merlin
RT2600ac / SRM 1.2.1-7779 /
look12
Stały Bywalec
Posty: 334
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: 2600ac problem z portami

Post autor: look12 »

Interfejsy zarządzania SRM i DSM masz na różnych portach ?


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
kolin
Amator
Posty: 26
Rejestracja: śr sty 06, 2016 10:31 pm
Lokalizacja: GB

Re: 2600ac problem z portami

Post autor: kolin »

Tak, SRM standardowo 8001 a DSM tez standardowo 5001
DS415+ 8GB RAM mod / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / btrfs
DS212j - backup / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / ext4
Asus RT-AC87U powered by Asuswrt-Merlin
RT2600ac / SRM 1.2.1-7779 /
look12
Stały Bywalec
Posty: 334
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

2600ac problem z portami

Post autor: look12 »

Na routerze przekierowujesz port 5001 na IP (w sieci LAN) DSM.
Wywołanie do SRM:
https://nazwa.domenowa.pl:8001,
do DSM:
https://nazwa.domenowa.pl:5001
Na potrzeby tego ćwiczenia proponuję wyłączć wszystkie inne przekierowania na routerze.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
kolin
Amator
Posty: 26
Rejestracja: śr sty 06, 2016 10:31 pm
Lokalizacja: GB

Re: 2600ac problem z portami

Post autor: kolin »

tak wiem z wpisanymi portami działa ok, sęk w tym że nie chcę wszystkim swoim użytkownikom teraz mówic że jesli chcą się zalogowac na konto mailowe muszą wpisać https://mail.nazwadomeny.pl:5001 lub https://nazwadomeny.pl:5001/mail bo po wpisaniu samego adresu https://mail.nazwadomeny.pl (jak było do tej pory) teraz przekierowuje na stronę https://mail.nazwadomeny.pl:8001
DS415+ 8GB RAM mod / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / btrfs
DS212j - backup / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / ext4
Asus RT-AC87U powered by Asuswrt-Merlin
RT2600ac / SRM 1.2.1-7779 /
look12
Stały Bywalec
Posty: 334
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

2600ac problem z portami

Post autor: look12 »

Przekieruj na routerze port publiczny 443 na 5001.
Wówczas nie będzie potrzeba podawania portu po nazwie domenowej, wystarczy samo https://xxxx.pl


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
kolin
Amator
Posty: 26
Rejestracja: śr sty 06, 2016 10:31 pm
Lokalizacja: GB

Re: 2600ac problem z portami

Post autor: kolin »

Wielkie dzięki, przekierowanie portu 80 załatwiło sprawę :)

Dziekuje Wam
DS415+ 8GB RAM mod / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / btrfs
DS212j - backup / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / ext4
Asus RT-AC87U powered by Asuswrt-Merlin
RT2600ac / SRM 1.2.1-7779 /
ODPOWIEDZ