Dzisiaj rano zastałem identyczną sytuację, tj. rano nie miałem internetu, a w szafie wszystkie urządzenia podłączone do UPSa były wyłączone. Sam UPS był włączony, ekran na górze się świecił i pokazywał 0 podłączonych urządzeń. Jak myślicie? UPS się "zużył" (ma już 4-5 lat) i co jakiś czas przerywa "dostawę" prądu czy jakieś urządzenie powoduje przepięcie. Do UPSa podłączony jest jeszcze modem, router i switch. Jedyna różnica względem ostatniego zdarzenia jest taka, że dzisiaj po restarcie wszystkie urządzenia, łącznie z NASem uruchomiły się normalnie.
W systemie DSM mam tylko loga o treści "Zamknięcie DiskStation przebiegło nieprawidłowo.". Godzina tego loga to czas, kiedy serwer ponownie włączyłem. Po poprzedniej awarii były dwa logi. Oba miały tą samą godzinę, tj. godzinę ponownego włączenia serwera. Jeden był tej samej treści, czyli "Zamknięcie DiskStation przebiegło nieprawidłowo.". Drugi "Ze względu na nienormalną awarię zasilania lub ponowne złożenie puli pamięci, Pula pamięci 1 automatycznie wykonała czyszczeni danych w celu zapewnienia spójności danych. Aby anulować, przejdź do opcji Zarządzanie przechowywaniem > Pula pamięci > Czyszczenie danych."
Ja obstawiam, że to jednak wina UPSa, która ostatnim razem mogła, ale nie musiała zbiec się z "awarią" Atoma. Uszkodzony UPS wyłączył urządzenia, w tym NAS, a usterka związana z Atomem nie pozwoliła go ponownie włączyć. Równie dobrze jednak nagłe wyłączenie prądu mogło kompletnie zawiesić serwer (tak, że ten nie odpowiadał nawet na przycisk reset z tyłu), który odblokowało dopiero wyjęcie baterii na płycie głównej. Sam już nie wiem