Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

ODPOWIEDZ
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: Szubi »

Moi drodzy, jako że uczę się dopiero nowej "zabawki" chciałbym, byście poprawili lub potwierdzili mój plan w kwestii backupu. Wolę się zapytać, niż mam żałować później.

DS220+ a w nim RAID1 2x 6TB.

Chciałbym na stałe wpiąć do niego dysk 3,5" o wielkości 4TB do backupu, wybranych folderów. Rozmiar 4TB bo mam nadzieje że soft od Synka, skutecznie kompresuje pliki.

Kupiłem już nawet obudowę do 3,5" (która, naprawdę kozacko śmiga - polecam jak ktoś szuka)
https://allegro.pl/oferta/obudowa-na-dy ... 9427018258
Będzie wpięta do UPS'a łącznie z Synkiem.

I teraz, chciałbym na stałe już zostawić wpięty ten dysk w Synku, by robił mi kopię zapasową np. raz w tygodniu. Co niedziele o 3 w nocy, po czym usypiał dysk. Nie musze mieć wglądu do tych plików z backupu. Ważne, by była to kopia zapasowa rosnąca a nie mirror. Jednak gdy usunę coś z Synka, to np. dopiero po miesiącu ma się też usunąć z kopii zapasowej. Czy tak idzie zrobić ?

Oraz czy dobrym rozwiązaniem jest stale wpięty dysk do serwera ? Dodam, że chciałbym by to wszystko działo się bezobsługowo. A jedynie gdy zajdzie potrzeba, odzyskiwałbym z niego dane.
pdz
Stały Bywalec
Posty: 260
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: pdz »

Mam DS220+ i zewnętrzną stację dokującą , używam USB Copy , wyzwalanie ręczne ale jest harmonogram i kopiuję wybrane foldery przyrostowo - video , photo itd.
To samo zrobisz ABfB i zapewne (jego nie używałem) Hyper Backup ale USB Copy jest wystarczające do tego celu.
Stację mam podobną, chodzi o pogląd na rozwiązanie, jest na stałe wpięta i wyjmuję tylko dysk - wygodne, bo nie niszczę przez podmiany USB a i dyski różne moge podłączyć :
https://www.x-kom.pl/p/352142-obudowa-d ... sb-30.html

Co do trzymania na stałe to moim zdaniem jest zagrożenie, jak pójdzie przepięcie, pożar w domu, złodziej ukradnie Synology ... wszystko to wiąże się z utratą backupu.
Dlatego wynoszę dysk ... w pracy podobnie, tylko taśmy lądują w innym miejscu w sejfie wodo i ognioodpornym, mimo, ze serwerownia jest monitorowana, klimatyzowana i jest system gaszenia to backup nie powinien leżeć w tym samym miejscu.
dom : DS220+ , 6GB RAM, 1x12TB WD Gold , APC Back 700VA , siec 2x1 Gbit , stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk
praca : RS4017XS+ , 32GB RAM , 11x14TB WD Gold , siec 10 Gbit
praca : RS2418RP+ , 64GB RAM , 8x14TB WD Gold
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 662
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: R70 »

@Szubi; Po pierwsze wydaje mi się że warto przemyśleć podłączenie dysku do backupu na stałe ? Wg mnie bezpieczniej jest przypinać go tylko na czas zadania a poza tym najlepiej trzymać odłączonego, najlepiej nawet poza lokalizacją gdzie stoi NAS.
Drugo temat to wybór programu do realizacji backupu - tu najłatwiej zastosować tak jak napisał @prz usb-copy albo HyperBackup.
1. usb-copy - ja używam go do duplikowania danych "na żądanie". Tzn. jeśli są dane które pojawiają się w sposób przypadkowy na NAS i chciałbym je natychiast zabezpieczyć na zewnętrznym nośniku, a są za duże żeby je wysyłać przez internet do chmury, to mama zadanie USB-Copy które konkretny folder replikuje na dysku USB a jest uruchamiane przez podłączenie dysku USB. Dysku USB jest też odłączany od systemu po zakończeniu zadania. Całość działa sprawnie i nie wymaga ustawiania harmonogramu, ani jakiejkolwiek czynności w DSM aby aktywować proces replikowania danych. Wystarczy podpiąć dysk USB do nas, a zadanie zostanie uruchomione a po zakończeniu dysk będzie można odłączyć fizycznie od NASa. Niestety, USB-Copy nie realizuje kompresji ani deduplikacji danych, więc dane zajmują tyle samo miejsca co oryginalne.
2. HB nie zadziała po podłączeniu dysku do portu USB ale może być wyzwalany zgodie z harmonogramem, więc wystarczy że w niedzielę wieczorem podepniesz dysk do NASa a harmonogram o 3 w nocy (bo tak go ustawisz) zrealizuje wykonanie backupu. Backup wykona z wykorzystaniem kompresji, deduplikacji co może zaoszczędzić miejsce, do tego może być on szyfrowany. Możesz ustawić żeby po za kończeniu zadania, dysk został odmontowany, do tego raport o zakończeniu zadania backupu na email i w poniedziałek, po kontroli maila będziesz mógł odpiąć dysk od NASa mając świadomość że dane zostały poprawnie zapisane. Poza tym wybór "wielu wersji" w HB pozwoli Ci na powrót do danych wcześniejszych w przypadku gdy okaże się że dane ostatnio archiwizowane są np. uszkodzone, lub nie właściwe, a zapis kolejnej wersji backupu dzięki deduplikacji nie powinien zajmować istotnej przestrzeni na nośniku docelowym. Poza tym HB umożliwi Ci systematyczną kontrolę spójności danych w kopii. To bardzo ważne, bo w dużym stopniu może Cię zabezpieczyć przed sytuacją kiedy zajdzie potrzeba rearchiwizacji z dysku USB i okaże się że dane są uszkodzone - czyli nie nadają się do odtworzenia.

Do systematycznego backupu, jako główne i podstawowe narzędzie zdecydowanie wybrałbym HB.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: Szubi »

Kurczę, może macie rację, że lepiej to podłączać i po prostu czekać aż sam zrobi raz na jakiś czas. Najprościej by było mieć dysk 2,5" zewnętrzny bo zbędne jest zasilanie. Może oddam te obudowę, i kupię coś pod 2,5". Tylko z tego co pamiętam 2,5" są chyba droższe w kwestii pojemności.
I wtedy wtedy skonfigurowałbym tak, że wpinam dysk od razu robi się kopia - kończy kopiować dysk się rozłącza i odłączam. No w sumie fajne rozwiązanie.

A radzicie 2,5" czy jednak 3,5" z zasilaczem ?
wlodekh
Wtajemniczony
Posty: 143
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: wlodekh »

Miałem kiedy do backupu dysk 3,5 na USB, ale wymieniłem na 2,5 bo zajmuje mniej miejsca i nie trzeba kabla do zasilania. Teraz dokupiłem sobie drugi (oba po 4TB) i wpinam je raz na tydzień. Bardzo wygodna sprawa, polecam takie rozwiązanie.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
Szubi
Trochę Wie
Posty: 96
Rejestracja: sob lut 06, 2021 10:38 am

Re: Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: Szubi »

wlodekh pisze: śr lut 10, 2021 11:22 am Miałem kiedy do backupu dysk 3,5 na USB, ale wymieniłem na 2,5 bo zajmuje mniej miejsca i nie trzeba kabla do zasilania. Teraz dokupiłem sobie drugi (oba po 4TB) i wpinam je raz na tydzień. Bardzo wygodna sprawa, polecam takie rozwiązanie.
Ale teraz patrzę na ceny - ekonomiczniej chyba jest miec stacje dokującą o kupując dyski 3,5" 4TB. Może po prostu wymienię moją obudowę na inną działajacą jako stacja dokująca która będzie stale podpięta do prądu a będę tylko wsuwał dysk. Tylko na ile odporne jest złacze SATA na takei wsuwanie i wysuwanie.
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 662
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: Automatyczny backup na dysk zewnętrzny - proszę o poradę.

Post autor: R70 »

Cena jest istotna, ale trzeba pamiętać że w warunkach domowych (tak zakładam) wygoda będzie determinowała systematyczność. Może się okazać że mniejsza wygoda w pracy z dyskiem 3.5" spowoduje że częściej zaniechasz robienia backupu. U mnie backup "duży" raz w tygodniu wykonuje się na dyskach 3.5" (4 dyski o łącznej pojemności 28TB), natomiast "szybki" backup wybranych zasobów wyzwalany podłączeniem dysku do NASa odbywa jest robiony na 2.5". Krytyczne (niewielkie pojemnościowo) dane backupowane są poza tym do chmury C2 codzienne, albo częściej. Wszystko poza backupem szybkim na 2.5" jest z wersjonowaniem.
Gdybym miał dane mieszczące się razem z wersjonowaniem na dysku 2.5" (czyli do 5TB) to zdecydowałbym się na dysk 2.5" mimo że jest droższy. Jest za to nieporównywalnie bardziej wygodny w takim zastosowaniu.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
ODPOWIEDZ