Zasilanie awaryjne serwerów połączonych w HA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Zasilanie awaryjne serwerów połączonych w HA

Post autor: adjustin »

Cześć wszystkim,
mam zagwozdkę. Posiadając 2 x DS 920+ i łącząc je w SHA chcę podłączyć zasilanie awaryjne.
Mam do wyboru 2 scenariusze:
- do każdego serwera podłączyć zasilacz APC Back-UPS XS-1400U za pomocą USB uruchomić komunikację,
- zakupić jeden zasilacz z portem LAN do komunikacji.

Na stronie Synology widnieje informacja, że podczas działania klastra SHA urządzenia zewnętrzne podłączone do USB są wykrywane tylko na serwerze "aktywnym". Na pasywnym już nie, chyba, że przełączymy role "Aktywny" <--> "Pasywny". OK, czyli mogę wywnioskować, że podczas utraty zasilania, serwer pasywny nie dostanie informacji od podłączonego do niego UPS-a.
Pytanie, czy serwer aktywny, który dostaje informację od swojego UPS-a o braku zasilania, prześle ją do serwera pasywnego, żeby ten mógł się wyłączyć? Bo przecież nim zarządza.
Istnieje jeszcze opcja, w której podłączam obywa serwery do UPS-a z interfejsem LAN. Tyle, że nie mam pewności czy to zadziała.
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Zasilanie awaryjne serwerów połączonych w HA

Post autor: adjustin »

To wygląda tak:
Pierwszy serwer ma adres 192.168.0.11 nazwany SHA1. Drugi serwer ma adres 192.168.0.12 nazwany SHA2. Gdy nie są połączone w SHA to bez problemu do każdego można podłączyć UPS za pomocą USB.
Po uruchomieniu SHA tworzy się wirtualny interfejs sieciowy który ustawiłem na 192.168.0.10. Od tego momentu mogę się zalogować tylko za jego pomocą (chociaż da się też przez adres serwera, który w danym momencie jest aktywny, np. 192.168.0.11). W panelu zarządzania zasilaniem nie mam opcji wyboru, który serwer komunikuje się z fizyczną maszyną, tylko wobec klastra (tak domniemam). W testach aktywny serwer wyłączył się tak jak chciałem (po 2 minutach), ale pasywny dalej działał do wyczerpania baterii w UPSie.
Zrobiłem też test, wyłączyłem zasilanie z UPSa podłączonego do pasywnego serwera i nic.
Nie bardzo wiem, jak możnaby ustawić przekierowanie informacji o zasilaniu do drugiego serwera. Byłem pewien, że skoro serwer aktywny (w danym momencie) zarządza serwerem pasywnym (co widać po obciążeniu oraz z informacji Synology na ich stronie) to steruje też zarządzaniem pracy.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Zasilanie awaryjne serwerów połączonych w HA

Post autor: adjustin »

Mam jeszcze takie przemyślenie:
Skoro mając klaster to komunikuję się ze serwerem aktywnym. Do pasywnego w czasie rzeczywistym drugim interfejsem LAN leci duplikacja plików. Czyli jeśli dochodzi do awarii zasilania, serwer aktywny się wyłącza i na serwerze pasywnym nie ma zapisu danych. Odczytu też nie. Wtedy nie dojdzie do degradacji danych na pasywnym serwerze a przynajmniej tak mi się wydaje. Skoro przy degradacji wolumenu (bardziej awarii) serwer (już pomijając SHA) przechodzi w tryb odczytu co traktowane jest jako tryb bezpieczny to może nie ma się czego obawiać? Hmmm.... dalej mnie nurtuje kwestia braku przesyłania informacji o wyłączeniu z aktywnego do pasywnego, jednakże pytanie, czy to wogóle jest potrzebne. Takie moje wynurzenie

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
Awatar użytkownika
adjustin
Wtajemniczony
Posty: 190
Rejestracja: pn lip 11, 2016 5:21 pm
Lokalizacja: Żory/Rybnik/Katowice

Re: Zasilanie awaryjne serwerów połączonych w HA

Post autor: adjustin »

Problem rozwiązany:
Odpowiedź Synology:
Currently we only support the connection to both nodes in a HA via SNMP (network) UPS.
In SHA Version 2.1 (will be available in DSM7, which is expected to be release in summer this year) we support one USB UPS per Node.
Please make sure, that the UPS is on the compatibility-list for the NAS.
czyli:
Obecnie obsługujemy tylko połączenie z obydwoma węzłami w systemie HA za pośrednictwem SNMP (sieciowego) zasilacza UPS.
W wersji 2.1 SHA (będzie dostępna w DSM7, którego premiera jest spodziewana latem tego roku) obsługujemy jeden zasilacz UPS USB na węzeł.
Prosimy upewnić się, że zasilacz UPS znajduje się na liście kompatybilności dla serwera NAS.
DS120j (1 x WD Red 4 TB, Ext 4, 512 MB RAM)
DS718+ (2 x WD Red Pro 2 TB, Btrfs, Raid 1, 6 GB RAM)
ODPOWIEDZ