DSM 7.0 Beta i DS215j

ODPOWIEDZ
alexunder
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 14, 2020 2:10 pm

DSM 7.0 Beta i DS215j

Post autor: alexunder »

Witam serdecznie,

Czy ktoś z forumowiczów dokonywał już update DS215j do DSM 7.0 Beta? Po wczorajszej próbie wgrania nowego DSM-a mój NAS zachowuje się w taki sposób jakby przestały na nim pracować niektóre usługi systemowe. Podstawowym problemem jest jednak brak GUI, co uniemożliwia interakcję z systemem. Przy próbie podłączenia przeglądarką Firefox pojawia się "Przepraszamy, nie znaleziono strony, której szukasz". Czy ktoś zauważył podobny problem?
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1946
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DSM 7.0 Beta i DS215j

Post autor: mikhnal »

Czy Synology Assistant znajduje Synka? Jeśli tak to jaki ma status? Może trzeba za jego pomocą ponownie wgrać DSM.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
alexunder
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 14, 2020 2:10 pm

Re: DSM 7.0 Beta i DS215j

Post autor: alexunder »

mikhnal pisze: pn gru 14, 2020 3:19 pm Czy Synology Assistant znajduje Synka? Jeśli tak to jaki ma status? Może trzeba za jego pomocą ponownie wgrać DSM.

Niestety nie. Zarówno strona http://find.synology.com jak i Synology Assistant nie znajdują NAS-a. Co ciekawe, po restarcie, na pewnym etapie uruchamiania systemu, pojawia się GUI. Jednak próba zalogowania się kończy się informacją o niemożności tegoż, gdyż system jest w trakcie uruchamiania. Gdy sytem "wstanie" pojawia się już wspomniany przeze mnie wcześniej komunikat. Jeśli chodzi o diody LED na panelu czołowym, to świeci/mruga jedynie dioda LAN (STATUS, DISK1, DISK2 są zgaszone) oraz cały czas pulsuje na niebiesko dioda na włączniku.
alexunder
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 14, 2020 2:10 pm

Re: DSM 7.0 Beta i DS215j

Post autor: alexunder »

Jeszcze jedna informacja: część systemu na pewno "żyje", ponieważ NAS rejestruje się i wyrejestrowuje (po restarcie) w usłudze DDNS (otrzymuję maile potwierdzające).
alexunder
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 14, 2020 2:10 pm

Re: DSM 7.0 Beta i DS215j

Post autor: alexunder »

Przyznam, że już chciałem podłączać się do NAS-a poprzez UART, żeby zobaczyć w czym rzecz. Z tego powodu wyciągnąłem go z szafki, w której zwyczajowo stoi i pomyślałem, że uruchomię "gada" jeszcze raz przed otwarciem obudowy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że się uruchomił (poznałem po LED-ach). Podłączyłem bezpośredni patchcord do laptopa i...bingo! Wszystko działa! OK, myślę, może musiał postać z 10 minut odłączony od zasilania i mu "przeszło". Wsadziłem więc sprzęt z powrotem do szafki, podłączyłem, startuję, a tutaj to samo! Znowu nie chce się uruchomić, tak jakby zawisł na jakimś pośrednim etapie. Przyszło mi więc do głowy, że na stole, podczas ładowania systemu, nie było LAN-u. Wypiąłem więc RJ45 z NAS-a, dyski zaszemrały, LED-y się zapaliły i...znowu wyświetla w GUI "Przepraszamy, nie znaleziono strony, której szukasz". Pomyślałem więc, wyłączę jeszcze raz i niech cały proces bootowania odbędzie się bez podłączonej sieci. Działa!

Wniosek: DSM 7.0 Beta na DS215j nie uruchamia się w pełni, podłączony do sieci LAN. Mam na stałe ustawiony adres IP i nie korzystam z DHCP, ale niektóre urządzenia sieciowe tak mają, że klient DHCP odpala się pierwszy i dopiero po nieudanej transakcji pozyskania adresu interfejs Ethernet "wstaje" z adresem statycznym. Może w DSM 7.0 Beta jest podobnie, z tym że nieudana transakcja DHCP blokuje dalszy rozruch systemu? Nie wiem tego, ale przekazuję, ponieważ ktoś może trafić na podobne jajko. Pozdrawiam forum :)
Ostatnio zmieniony pn gru 14, 2020 10:18 pm przez alexunder, łącznie zmieniany 1 raz.
alexunder
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 14, 2020 2:10 pm

Re: DSM 7.0 Beta i DS215j

Post autor: alexunder »

Problem do supportu Synology zgłosiłem. W tzw. "miedzyczasie" znalazłem prawdziwą przyczynę moich zmagań z Synkiem. Podłączenie do sieci LAN w czasie startu systemu, w sposób bezpośredni nie miało na to wpływu. Tym co okazało się killerem NAS-a, był podłączony do sieci osobny Home Assistant z zainstalowaną tzw. integracją dla Synology. Można powiedzieć, że HA praktycznie realizował atak DOS na uruchamiającego się DSM-a 7.0 Beta (cały czas 100% zajętości procesora, wielogodzinne, głośne "mielenie" dyskami, odmowa dostępu do usług). Wyślę aktualizację zgłoszenia do supportu. Temat na razie zamykam.
ODPOWIEDZ