Wirtualizacja Windows 10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 264
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Wirtualizacja Windows 10

Post autor: BWaliszewski »

Pytanie może nie w temacie Synology ale i tak mocno z nim związane...

Czy ktoś z Was wie w jakiej wersji musi być Windows'10, żeby można go było legalnie "postawić" na Synology, jako maszyna wirtualna?
Jedni mówią, że wystarczy wersja HOME lub PROF. - ale w wersji BOX, a nie OEM. Inni zaś podpowiadają, że musi to być wyłącznie wersja ENTERPRISE.

Ktoś z Was miał doświadczenie, stawiał lub ma wiedzę?
RT2600ac / SRM 1.2.5-8227 Update 2
DS918+ / DSM 7.0.1 - 42218 / 4x WDRed 3TB RAID5 / 8GB
APC Back-UPS ES 700G
juh
Amator
Posty: 19
Rejestracja: ndz lis 07, 2021 9:41 pm

Re: Wirtualizacja Windows 10

Post autor: juh »

A to nie jest że jak mamy klucz produktu oczywiście legalny to nie ważne jaką wersję zwirtualizujemy? Sam jestem ciekaw postawionego przez Ciebie pytania gdyż będę stawiał właśnie W10 na wirtualce.
DS720+ | 18 GB RAM | 2 x 6 TB (GOLD / WD RED PRO) | UT850EG-FR
Pinki
Trochę Wie
Posty: 87
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Wirtualizacja Windows 10

Post autor: Pinki »

W którymś dokumencie od MS jest informacja że zainstalować możesz, ale nie masz możliwości pracować na tym systemie zdalnie, bo na to nie ma licencji.
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Stały Bywalec
Posty: 264
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Wirtualizacja Windows 10

Post autor: BWaliszewski »

Odpowiedź słowna ze strony Microsoft jest taka, że LEGALNIE można postawić w środowisku wirtualnym, wyłącznie wersję BOX. Wersja OEM przypisuje się do sprzętu, a środowisko wirtualne nie spełnia tego warunku.

Odpowiedź wydaje się logiczna i bez kombinowania. Nie zamykam jednak tematu, bo wysłałem również pytanie drogą @ i czekam na pisemną odpowiedź [co na "papierze", to na "papierze"] ;-)

--------
Pinki pisze: pt sty 14, 2022 9:33 am W którymś dokumencie od MS jest informacja że zainstalować możesz, ale nie masz możliwości pracować na tym systemie zdalnie, bo na to nie ma licencji.
Nie wiem jak to jest w dokumentach... ale po zwirtualizowaniu swoich kilku laptopów, mam dostęp RDP do wszystkich, bez najmniejszego problemu :-)
RT2600ac / SRM 1.2.5-8227 Update 2
DS918+ / DSM 7.0.1 - 42218 / 4x WDRed 3TB RAID5 / 8GB
APC Back-UPS ES 700G
ODPOWIEDZ