problem z połączeniem DDNS w sieci lokalnej

ODPOWIEDZ
gkowalczyk
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: ndz mar 21, 2021 3:56 pm

problem z połączeniem DDNS w sieci lokalnej

Post autor: gkowalczyk »

Hej,

Korzystam z dostępu zewnętrznego do NAS przez DDNS na koncie synology przez adres mójnick.synology.me. W aplikacjach mobilnych korzystam z tego adresu do łączenia a także na komputerze w programie Synology Drive, połączenie działa zdalnie poza siecią LAN, natomiast w LAN już nie , w jaki sposób sobie z tym poradzić aby łączyć się za pomocą mójnick.synology.me wewnątrz i na zewnątrz sieeci?
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: problem z połączeniem DDNS w sieci lokalnej

Post autor: krowka1978 »

1. Router z loopem - wówczas przekierowywane porty zewnętrzne, gdy jest wywołanie od wewnątrz, odbija do serwera wewnątrz sieci. Bez loopa wali na adres WAN, czyli będzie stronka routera. Wtedy punkt 2, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby postawić lokalny DNS przy routerze z loopem.
2. Własny lokalny serwer DNS z odpowiednimi wpisami.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
gkowalczyk
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: ndz mar 21, 2021 3:56 pm

Re: problem z połączeniem DDNS w sieci lokalnej

Post autor: gkowalczyk »

SERWEREK SYNOLOGY MA OPCJE INSTALACJI DNS , CZY MOZNA TO WYKORZYSTAĆ?
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: problem z połączeniem DDNS w sieci lokalnej

Post autor: krowka1978 »

Tak, można to wykorzystać. W routerze w opcjach DHCP trzeba dać IP Synka w sekcji DNS, a jeżeli router nie pozwala, to przenieść DHCP np. na Synka.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
gkowalczyk
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: ndz mar 21, 2021 3:56 pm

Re: problem z połączeniem DDNS w sieci lokalnej

Post autor: gkowalczyk »

ok
co trzeba wpisać w 1 sekcji serwera dhcp na synology , a co w drugiej?
ODPOWIEDZ