Baza danych na PENDRIVE

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Wtajemniczony
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Baza danych na PENDRIVE

Post autor: BWaliszewski » pn sty 30, 2017 3:27 pm

Nie rozumiem dlaczego RT1900ac nie chce zainstalować bazy danych na PENDRIVE. Nie ma ma znaczenia czy pracują one w standardzie USB 2.0 czy 3.0. Z dyskami HDD nie ma problemu - ale mam kaprys uniknięcia dodatkowych kosztów, związanych z dodatkowym urządzeniem i poborem prądu. Czy ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać?

Pozdrawiam
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 433
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: psmanek » pn sty 30, 2017 4:26 pm

Jaki system plików jest na pendrive? U siebie nie zauważyłem problemów z lokalizacją bazy danych. Raz na karcie, raz na pendrive. Przenosiłem wiele razy.

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 175
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: lepian » pn sty 30, 2017 4:42 pm

Najlepiej z formatuj PENDRIVE z poziomu RT1900ac i powinno być ok.
-=[LePiAn]=-

RS2416+ 4x4TB 6GB RAM RS2212+ 4x3TB 5GB RAM DS1815+ 8x3TB 6GB RAM DS713+ 1x1TB 2GB RAM DS115 0,5TB DS115J 1TB RT1900ac
Obrazek

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Awatar użytkownika
mikhnal
Mistrzu
Posty: 958
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: mikhnal » pn sty 30, 2017 4:44 pm

Ja mam bazę na karcie formatowanej w RT1900ac.
DS3018xs
DSM 6.2-23511 Beta 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.6-6931 Update 1
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Wtajemniczony
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: BWaliszewski » pn sty 30, 2017 9:25 pm

Formatowałem już 3 różne pendrivy i... nic. Wsadziłem swoją kartę 64GB i widziana jest przez RT1900 jako... 30GB - na moje coś tu nie gra. Oczywiście HDD są widziane zupełnie poprawnie. Mimo, lubię znać przyczynę problemu, to chyba nie pozostaje mi nic innego jak przeinstalować router na nowo... po prostu kończą mi się pomysły... idę po jakieś wino.
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 433
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: psmanek » pn sty 30, 2017 9:58 pm

czekaj, czekaj, jakiej pojemności są te pendrivy?

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Wtajemniczony
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: BWaliszewski » pn sty 30, 2017 10:27 pm

Jeden 16GB, drugi... też 16GB i kolejny 32GB. Karta SD 64 - ale widoczna jest jako 30GB. Pachnie mi to błędami systemowymi... brzydko pachnie.
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 433
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: psmanek » pn sty 30, 2017 10:39 pm

już myślałem, że jakieś ogromne, a tu nic nadzwyczajnego. Nie mam pojęcia zatem co może być nie tak ;/

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Wtajemniczony
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: BWaliszewski » pn sty 30, 2017 10:49 pm

...i choć nie lubię takich sytuacji - wyczyszczę router i zobaczymy co będzie. W końcu to nie serwer ;-)
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 607
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Baza danych na PENDRIVE

Post autor: WILU » wt sty 31, 2017 12:16 am

BWaliszewski pisze:Karta SD 64 - ale widoczna jest jako 30GB. Pachnie mi to błędami systemowymi... brzydko pachnie.
a mi no wygląda na to że ta karta ma system plików FAT32. nie mam tego routera to może teraz powiem bzdurę, ale nie wymaga on czasem by pendrive czy też karta pamięci były sformatowane w linuksowym formacie takim jak ext4?
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213

ODPOWIEDZ