Intrusion Prevention

Awatar użytkownika
lepian
Wtajemniczony
Posty: 174
Rejestracja: wt paź 25, 2016 2:46 am
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Intrusion Prevention

Post autor: lepian » pt gru 09, 2016 12:27 am

Testuje sobie radośnie ten pakiet intrusion prevention i po włączeniu czujnika na testy lub testy i blokowanie mam co jakiś czas (kilka godzin) zwiechy routerka. SRM 1.1.2-6425 Update 1. Ktoś z was tego używa ? ciekaw jestem opinii. Po dość długim czekaniu jestem wstanie zalogować się na router ,
ale net wraca dopiero po wyłączeniu czujnika.
grandefortuna.pl

"Każde urządzenie będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka"

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1063
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Intrusion Prevention

Post autor: mikhnal » pt gru 09, 2016 1:20 am

Odinstalowałem tę paczkę jeszcze w starej wersji. Coś mnie w niej denerwowało, ale zwiech nie miałem.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

look12
Trochę Wie
Posty: 99
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Intrusion Prevention

Post autor: look12 » pt gru 09, 2016 9:26 pm

Ja mam włączony ten pakiet i nic takiego u mnie się nie dzieje.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: tornister76 » pn lut 13, 2017 8:21 pm

Moim zdaniem na RT1900ac po właczeniu Intrusion Prevention nie da się pracować. WAN siada strasznie. Chciałem, ale nie dałem rady tego używać. Na RT2600ac jest normalnie.

look12
Trochę Wie
Posty: 99
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Intrusion Prevention

Post autor: look12 » wt lut 14, 2017 10:03 pm

tornister76 pisze:Moim zdaniem na RT1900ac po właczeniu Intrusion Prevention nie da się pracować. WAN siada strasznie. Chciałem, ale nie dałem rady tego używać. Na RT2600ac jest normalnie.
Po zmianie pakietu VPN Serwer na VPN Plus Serwer zrezygnowałem z tego pakietu. VPN Plus Serwer ma większy apetyt na RAM.
Trudno jest te pakiety razem pogodzić mając na pokładzie 256 MB pamięci, system ewidentnie swapuje.
Na RT2600 przy 512 MB nie powinno być problemu - przynajmniej dla systemu 1.1.3 i dostępnych pakietów dla tej wersji SRM.
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

limielski
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: wt lut 21, 2017 12:39 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: limielski » ndz lut 26, 2017 6:14 pm

mam od czasu do czasu, ale nie mam pewnosci, czy z tego powodu

pepeEL
Amator
Posty: 55
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: pepeEL » pt mar 03, 2017 10:52 pm

Witam
Potrzebuje pomocy. Mam zainstalowane Intrusion Prevention. Mam ustawiony Czujnik na Tryb prewencji wykryj i porzuc szkodliwe pakiety.
Jednak wtedy nie działa mi radio internetowe z Amplitunera Denon. Jak zmienie tryb na wykrywanie to działa ok. Nie wiem co jest grane ?
I jak probuje radio odpalic w trybie prewencji to nie mam zadnych zdarzen w Intrusion Prevention. Nie wiem jak to ugryźć.
W Intrusion Prevention nie ma też np opcji dodania wykluczenia urządzenia lub coś w tym rodzaju...

I co oznacza zakladka PODPIS w Czujniku ?
Synology DS713+ @ DSM 6.1-15047 Update 1+upgrade RAM DDR3 4GB + TVHeadend 4.1.2141
Synology RT2600ac @ SRM 1.1.5-6542 Update 4+Huawei E3276s-150 backup
Domoticz 3.6807 on Raspberry Pi3+Z-Wave RaZberry 1+Dallas 1-Wire+RFLink 433Mhz FW 45+Mi-Light

koRnac
Amator
Posty: 15
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:14 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: koRnac » pt wrz 15, 2017 12:39 pm

tornister76 pisze:Moim zdaniem na RT1900ac po właczeniu Intrusion Prevention nie da się pracować. WAN siada strasznie. Chciałem, ale nie dałem rady tego używać. Na RT2600ac jest normalnie.
Potwierdzam Rt1900 z włączonym Intrusion Prevention chodzi tragicznie, częste zwiechy i bardzo pooowolne działanie internetu przy 8 aktywnych urządzeniach (tylko LAN) + 1 VPN. Po wyłączeniu Intrusion Prevention router chodzi jak trzeba i jak długo trzeba.
DS412+, DS1813+, DS2015XS

Carty
Amator
Posty: 10
Rejestracja: śr kwie 05, 2017 8:41 pm

Re: Intrusion Prevention

Post autor: Carty » pn paź 02, 2017 10:16 am

Mam RT2600 i niestety, ale Intrusion Prevention też działa beznadziejnie. Całość była na bieżąco aktualizowana, ale teraz w weekend musiałem to wypieprzyć w kosmos kompletnie, bo nie dało się pracować.
Przy włączonej kontroli i odrzucaniu złych pakietów obciążenie proca prawie na 100% non stop i korzystanie z netu to koszmar.
Przy samej kontroli proc mniej obciążony, ale po kilku godzinach pracy i tak pojawiały się problemy z netem, a nawet z dostępem do samego routera - trudności z zalogowaniem się przez www, logowanie z apki na telefonie w ogóle niemożliwe. Pomagał na jakiś czas tylko ponowny restart routera.
Wywaliłem program i nagle wszystko odżyło, nawet interfejs routera działa mega płynnie.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1063
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Intrusion Prevention

Post autor: mikhnal » pn paź 02, 2017 10:29 am

Na chwilę zrobiłem test na RT2600ac instalując IP, ale moje łącze 600 Mbit/s zostało ograniczone do 100-120 a ping znacznie wydłużony, co przy grze online jest wrzucaniem sobie kłód pod nogi.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

ODPOWIEDZ