Threat Prevention wymagania

ODPOWIEDZ
Jarol
Amator
Posty: 49
Rejestracja: czw kwie 06, 2017 6:36 pm
Lokalizacja: Opole

Threat Prevention wymagania

Post autor: Jarol »

U mnie na RT2600ac zainstalowałem i uruchomiłem Threat Prevention bez problemu, ale wcześniej miałem podpięty dysk zewnętrzny HDD na inne potrzeby. U kolegi na takim samym routerze (ja się nim zajmuję) Threat Prevention po włożeniu karty SD dał się zainstalować, ale nie można go uruchomić, bo żąda podłączenia zewnętrznego urządzenia pamięci masowej (karta SD przecież jest i funkcjonuje, bo TP dał się zainstalować i jest widziany przez SRM) albo włączyć bazę danych systemu w Panelu Sterowania. A baza nie da się włączyć, bo brak dostępnego urządzenia pamięci masowej i najpierw należy podłączyć zgodne urządzenie.

Czy ktoś wie albo przetrenował, czy przełożenie karty SD do gniazda USB przez czytnik kart załatwi sprawę, czy może ten drań SRM będzie wymagał czegoś innego, np. pendrajwa lub nawet dysku HDD/SSD? Gdybym miał router pod ręką, to bym nie pytał, ale wolałbym wiedzieć, czego się spodziewać, zanim w tych pandemicznych czasach zacznę się szlajać po ludziach :-)
- 2x RT2600ac (jeden pod zarządem)
- DS218+ (własny), DS216+II (pod zarządem)
- Intel INNS04 oderestaurowany
- HP ProLiant ML115 G5 odrestaurowany
- OMV + RAID 1 3TB na składaku z używek za 725 zł.
Jarol
Amator
Posty: 49
Rejestracja: czw kwie 06, 2017 6:36 pm
Lokalizacja: Opole

Re: Threat Prevention wymagania

Post autor: Jarol »

Tam właśnie nie ma możliwości wyboru, bo jest plansza z komunikatem, że brak dostępnego urządzenia pamięci masowej, mimo że karta jest widoczna w panelu sterowania "Przechowywanie"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- 2x RT2600ac (jeden pod zarządem)
- DS218+ (własny), DS216+II (pod zarządem)
- Intel INNS04 oderestaurowany
- HP ProLiant ML115 G5 odrestaurowany
- OMV + RAID 1 3TB na składaku z używek za 725 zł.
Jarol
Amator
Posty: 49
Rejestracja: czw kwie 06, 2017 6:36 pm
Lokalizacja: Opole

Re: Threat Prevention wymagania

Post autor: Jarol »

SRM podaje, że VFAT. Złapałem kolegę w domu. Wyjął i włożył ponownie kartę SD (przy okazji zajętość zmalała o prawie 400MB, z 713 do 315MB) oraz włożył pendrajw 8GB świeżo sformatowany w Windows, który jest dla SRM nieczytelny, ale za to pojawiła się możliwość utworzenia folderu współdzielonego i założenia bazy danych na karcie SD :-) a po utworzeniu Threat Prevention sam zaczął działać. Wyszłoby na to, że problem leżał w zacięciu dostępu do karty SD, co sprawdzę jeszcze później prosząc kolegę o usunięcie pendrajwa.

Piękne dzięki! :-)
- 2x RT2600ac (jeden pod zarządem)
- DS218+ (własny), DS216+II (pod zarządem)
- Intel INNS04 oderestaurowany
- HP ProLiant ML115 G5 odrestaurowany
- OMV + RAID 1 3TB na składaku z używek za 725 zł.
look12
Stały Bywalec
Posty: 320
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Threat Prevention wymagania

Post autor: look12 »

Sformatuj kartę na system plików ext4.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
Jarol
Amator
Posty: 49
Rejestracja: czw kwie 06, 2017 6:36 pm
Lokalizacja: Opole

Re: Threat Prevention wymagania

Post autor: Jarol »

look12 pisze: śr sty 06, 2021 2:55 pm Sformatuj kartę na system plików ext4.
Ale teraz szkoda by mi było... choć w sumie nie taki wielki byłby problem z odnowieniem wszystkiego. A przy okazji: po wysunięciu programowym pendrajwa wszystko działa nadal stabilnie :-)

Jeszcze raz dzięki :-)
- 2x RT2600ac (jeden pod zarządem)
- DS218+ (własny), DS216+II (pod zarządem)
- Intel INNS04 oderestaurowany
- HP ProLiant ML115 G5 odrestaurowany
- OMV + RAID 1 3TB na składaku z używek za 725 zł.
ODPOWIEDZ