RT1900ac + Huawei E3372 problemy

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: tornister76 » pt gru 18, 2015 4:23 pm

Witam,

Od pewnego czasu używam routera RT1900ac. W związku z awarią łącza podstawowego aktualnie korzystam z modemu Huawei E3372 (plus) wpiętego do routera.
Modem wystartował od razu. Prędkości osiąga w tym układzie bardzo dobre ale niestety bardzo często ci kilka, kilkanaście minut nie ma połączenia.
Modem świeci ciągle, ale konieczne jest rozłączenie i ponowne nawiązanie połączenia w zakładce 3G/4G aby przywrócić dostęp do internetu.
Czy to problem jakiejś niekompatybilności z tym modemem ? Modem rozpoznany jest przez router prawidłowo.
Czy ktoś miał może podobne problemy. Czy jest jakiś modem LTE przetestowany i sprawnie działający z tym routerem ?

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: Unr3al2 » pt gru 18, 2015 8:14 pm

Jak masz możliwość to sprawdź jak będzie działa tylko na HSPA.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: tornister76 » ndz gru 20, 2015 2:53 pm

Nie bardzo wiem/mam jak. Może z poziomu shella routera lub poprzez kod połączenia da się wymusić inny tryb. Router niestety nie oferuje zbyt wiele w tej materii. Możliwe, że zwyczajnie brak w oprogramowaniu routera funkcji ponownego nawiązywania połączenia dla łącza 3G/4G?
Po aktualizacji SRM 1.0-5781 Update 2 jest lepiej, połączenie zestawione wczoraj około 19 przetrwało do dziś do godziny 14.40.
Wcześniej korzystałem z Drayteka Fly 210 i zrywanie połączeń było sporadyczne, raz na kilkanaście dni/kilka tygodni.

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: tornister76 » ndz gru 20, 2015 4:48 pm

Od 14.40 zerwało już 3 razy. Nie nadaje się do pracy ta para. O 14:40 przełączyłem USB z 3.0 na 2.0. Wczoraj wieczorem również przełączałem tryb USB. Wówczas z USB 2.0 na 3.0. Przetestuję to, możliwe, że w trybie USB 3.0 pracuje lepiej.

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: Unr3al2 » ndz gru 20, 2015 6:52 pm

a modem masz na kabelku czy wpięty od razu w gniazdo ??
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: tornister76 » ndz gru 20, 2015 7:23 pm

Modem bezpośrednio w gniazdo.

Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 200
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: Unr3al2 » ndz gru 20, 2015 7:31 pm

To są dwie opcje:
1. Problem z routerem
2. problem z siecią GSM.(połączenie utrzymane ale zanika przesył danych.)
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: tornister76 » ndz gru 20, 2015 7:58 pm

Problem z modemem jako takim wykluczam, działał bez problemu od pół roku w Drayteku Fly 210, stabilnie.
Przeniosłem się na RT1900ac gdyż chciałem mieć całe łącze w 1 urządzeniu w dodatku lepszym. Przez ostatnie pół roku działałem w układach:
1. Etap 1 Draytek Fly 210 + E3372. Wszystko super, ale miałem za mały zasięg WiFi.
2. Etap 2. Draytek Fly 210 + E3372 > WAN TP-Link Archer C9. Wszystko fajnie, WiFi super wszędzie, ale internet wpięty do TP-Linka w tej konfiguracji < 10 Mbps. Urządzenie wpięte bezpośrednio do Fly >30 Mbps.
3. Etap bieżący: RT1900ac + E3372. Wszystko super, WiFi ekstra, Internet >30 Mbps, tyle że zrywa. W tybie USB 2.0 3 razy/2 godziny, w trybie USB 3.0 jak dotychczas 1 raz/20 godzin. Testuję dalej i liczę na wsparcie Synology :)

Od kiedy przełączyłem z powrotem do USB 3.0 czyli od 16.40 do teraz działa nadal, a wcześniej (w trybie USB 2.0) w ciągu 2 godzin zerwał 3 razy.
Obawiam się, że oprogramowanie routera średnio sobie z tym radzi tyle że sam nie wiem z czym. Czy to odświeżenie po ewentualnej zmianie przydzielonego dynamicznie IP przez dostawcę (PLUS), czy z obsługą modemu zwyczajnie.
Próbowałem też z kartą PLAY i zachowywało się tak samo - znaczy się tak samo czyli w trybie USB 2.0, zrywało często.

pepeEL
Amator
Posty: 56
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: pepeEL » pn gru 21, 2015 5:14 pm

Z moich doswiadczen to za router ktory dobrze radzi sobie z modemami 3g/4g trzeba sporo zaplacic a jeszcze gorzej jak ma byc obsluga dual wan. Sam uzywam Asusa RT-AC87U i tez sa problemy z dual wan i jako zapas jest E3276. Ale cos robia. Juz jest lepiej.... przelaczanie wreszcie dziala dosc poprawnie i szybko. Zobaczymy co dalej bo Asus wreszcie troche dziala w tematach. Jedyne tylko robi detale byle jak. Cos dodaje w sofcie nowego to w nowej funkcji stosuje nowe przyciski. Nie trzyma sie jednych jakie juz stosowal wczesniej. Tak troche byle jak...
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2015 5:48 pm przez pepeEL, łącznie zmieniany 1 raz.
Synology DS713+ @ DSM 6.2-23739-2+upgrade RAM DDR3 4GB + TVMosaic + 2x Tuner DVBT
Synology RT2600ac @ SRM 1.1.7-6941-1+Huawei E3276s-150 backup

tornister76
Amator
Posty: 28
Rejestracja: pt gru 18, 2015 3:56 pm

Re: RT1900ac + Huawei E3372 problemy

Post autor: tornister76 » pn gru 21, 2015 5:44 pm

Przepraszam pepeEL, ale myślałem, że to forum tematyczne, poświęcone urządzeniom Synology. Twój post natomiast jest jak każdy inny, wszędzie indziej: nie dotyczy ani urządzenia ani problemu.

ODPOWIEDZ