Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

MineBartek
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 7:04 am

Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: MineBartek » ndz maja 22, 2016 7:50 am

Witam!
Mam problem ponieważ mam w domu Neostrade i nie chcąc więcej płacić za nią nie wybrałem żadnego z tych głupich FanBoxuw czy innych tylko (na stronie Orange tak się nazywa) Orange modem Wi-Fi ale ten modem router nie działa poprawnie czyli rozłącza Wi-Fi itp. ale miałem jeszcze router Synology (bo wcześniejszy dostawca internetu wymagał własnego routera) i teraz chciałbym połączyć te dwa routery ze sobą by ren do Orange działa tylko jako Modem ADSL a router Synology jako pełno prawny router. No więc tu się wszystko komplikuje. Router po połączeniu do portu WAN na nim a z drugiej strony do portu LAN nawet poprzez Switch zawiesza się i nic się nie da zrobić tylko trzeba go wyłączyć i odpiąć kable od portu WAN i włączyć i wtedy działa poprawnie tylko do prądu jest podłączony i nic więcej. I czy jest jakaś możliwość aby mój router Synology przestał się tak zawieszać i dało by się zrobić tak by modemo router od Orange był tylko modemem ADSL i podłączyć go do Synology ?


Zgłosiłem przed chwilą sprawę do Synology że się tak zawiesza.
Ten modem router od Orange to tak naprawę ten http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 8950N.html
Tylko ze zmienionym oprogramowaniem

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: WILU » ndz maja 22, 2016 7:58 am

w routerze od neo wyłącz wifi i podłącz go do portu lan routera Synology (nie WAN), ewentualnie do portu lan zewnętrznego switcha, jeśli masz bardziej rozbudowaną sieć.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

MineBartek
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 7:04 am

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: MineBartek » ndz maja 22, 2016 8:02 am

A jak to mam potem z otwieraniem portów? Bo jak by było pod WAN-em to trochę analogicznie według mnie ale teraz to jak?

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: WILU » ndz maja 22, 2016 8:17 am

MineBartek pisze:A jak to mam potem z otwieraniem portów? Bo jak by było pod WAN-em to trochę analogicznie według mnie ale teraz to jak?
no teraz to będzie trochę bardziej zagmatwane - trzeba będzie to zrobić na dwóch urządzeniach.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

MineBartek
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 7:04 am

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: MineBartek » ndz maja 22, 2016 8:24 am

dobra to za chwile ale to mi ciągle nie działa

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: WILU » ndz maja 22, 2016 8:38 am

jeśli internet działa na routerze z neostrady (co łatwo sprawdzić podłączając się kablem pod jakiegoś kompa) to nie widzę powodu by nie działał po podłączeniu do switcha wbudowanego w RT1900ac (czyli do jednego z portów lan routera Synology).
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

MineBartek
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 7:04 am

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: MineBartek » ndz maja 22, 2016 8:57 am

No dobra działa więc teraz jak otwierać porty?
I jak zrobić by router Synology też miał internet?
I jak bym mógł na Synology włączyć server VPN?

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: WILU » ndz maja 22, 2016 10:20 am

MineBartek pisze:No dobra działa więc teraz jak otwierać porty?
zapewne tak jak zwykle - zalogować się do panelu administracyjnego routera, poszukać zakładki port forwarding i utworzyć odpowiednią regułę, tj wskazać numer portu jaki ma zostać otwarty, jego rodzaj (UDP / TCP) i adres IP urządzenia w sieci dla którego ma zostać otwarty port. na wszystkich routerach świata wygląda to identycznie ;)
MineBartek pisze: I jak zrobić by router Synology też miał internet?
jeśli podłączysz kablem lan router z neo z routerem Synology (do jednego z jego portów lan, ale nie tego oznaczonego jako WAN) to internet powinieneś mieć od strzału
MineBartek pisze: I jak bym mógł na Synology włączyć server VPN?
niestety nie mam routera Synology to się nie wypowiem w tym temacie. poczekaj aż odezwie się jakiś właściciel.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

MineBartek
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 7:04 am

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: MineBartek » ndz maja 22, 2016 10:58 am

WILU pisze: zapewne tak jak zwykle - zalogować się do panelu administracyjnego routera, poszukać zakładki port forwarding i utworzyć odpowiednią regułę, tj wskazać numer portu jaki ma zostać otwarty, jego rodzaj (UDP / TCP) i adres IP urządzenia w sieci dla którego ma zostać otwarty port. na wszystkich routerach świata wygląda to identycznie ;)
Ja umiem otwierać porty ale jak w takim ustawieniu mam to zrobić? Czy mam zrobić tak że po prostu otwierać?
WILU pisze: jeśli podłączysz kablem lan router z neo z routerem Synology (do jednego z jego portów lan, ale nie tego oznaczonego jako WAN) to internet powinieneś mieć od strzału
To chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi chodzi mi o to by ten router mógł swoje usługi, aktualizować czas itp. mógł zrobić potrzebny jest internet a w takiej konfiguracji to trochę niemożliwe
WILU pisze: niestety nie mam routera Synology to się nie wypowiem w tym temacie. poczekaj aż odezwie się jakiś właściciel.
Dobra ale dzięki za szczerość :D

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Synology RT1900ac i modem router Orange Wi-Fi

Post autor: WILU » ndz maja 22, 2016 11:17 am

MineBartek pisze:chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi chodzi mi o to by ten router mógł swoje usługi, aktualizować czas itp. mógł zrobić potrzebny jest internet a w takiej konfiguracji to trochę niemożliwe
chyba rzeczywiście czegoś nie rozumiem bo przecież router ma internet na jednym z portów LAN i korzystając z niego powinien aktualizować swoje usługi...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

ODPOWIEDZ