RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Z tym uciekaniem kanału dałeś mi do myślenia. Wcześniej po padach tego nie sprawdzałem. Robiłem przegląd kanałów gdy wszystko było ok, wówczas MR i RT śmigały na tych samych kanałach. Wygląda na to, że RT uciekł z ustawionego 112 na 132, a DFS wyłączony, jak wspominałeś. Na 112 MR nadal pracują.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Za chwilę napiszę im to spostrzeżenie o ucieczce kanału
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Połączyłem się jeszcze do RT ze sprzętem z kartą 866Mb, zestawiło link na 400Mb na kanale 132.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1973
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: mikhnal »

No właśnie, a RT nie powinien tam skakać. W ogóle powinien trzymać się wybranego kanału niezależnie co się wokół niego dzieje. Dla mnie wygląda to tak jakby był spychany na kanały DFS.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Dodam jeszcze, że na 132 kanale szerokość kanału jaką dał RT to 40 MHz, a nie 80MHz jak na kanale 112, stąd te obcięte linki - patrzyłem w rozpiskę kanałów i na 132 jest max. 40MHz W końcu dobry trop. Tylko dlaczego muszą to znaleźć użytkownicy? Teraz można im wprost napisać co działa nie tak jak trzeba, czyli przerzucanie z obcinaniem szerokości kanału.
Swoją drogą skacze, teraz jest na kanale 100, szerokość 40MHz.

Dzięki Panowie za naprowadzenie.
look12
Stały Bywalec
Posty: 328
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: look12 »

Ustaw szerokość pasma na 80+80, RT ominie takie kanały jak 100 czy 132.
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 474
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: SnejX »

kanały od 52 do 165 mają aktywną funkcję DFS
dfs.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

look12 pisze: ndz sty 10, 2021 11:32 am Ustaw szerokość pasma na 80+80, RT ominie takie kanały jak 100 czy 132.
W sieci Mesh nie da rady, tak to rozwiązali, że sieciówka w RT w konfiguracji Mesh nadaje od kanału 100 w szerokości kanału 20/40/80MHz. 80+80 i 160 w konfiguracji Mesh nie są możliwe do ustawienia, MR nie ma 160MHz, czy 80+80. MR ma 2 radia 5GHz 20/40/80, drugie nadaje w kanałach dolnego zakresu. Pierwsza w MR też nadaje od kanału 100, ogólnie wspólne ustawienie, tylko na razie tam po DFS nie skacze.

Patrząc na dane, które im zgłosiłem w pierwszym zgłoszeniu, "wsparcie techniczne" powinno zwrócić uwagę na kanał 112, ale nie, bzdurne pytania zadawali.
Ostatnio zmieniony ndz sty 10, 2021 5:06 pm przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Przy okazji wyszło coś innego. Brak informacji w apce i w przeglądarce na kompie o rzeczywistym kanale, na którym pracuje każde z urządzeń w sieci Mesh, wraz z informacją o szerokości kanału.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Dziś otrzymałem informację, że sprawa przekazana programistom.
ODPOWIEDZ