RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Ósmy dzień z wyłączonym Smart Connect'em i wszystkie urządzenia z WiFi AC mają prawidłową prędkość linka. Wczoraj odezwali się z pomocy technicznej, zaczekam jeszcze ze dwa dni i napiszę im wnioski. Potem przywrócę konfiga Smart Connect, bo chcą zrzut ustawień SSID i plik logów dat, mieli przysłać instrukcję utworzenia, ale na razie nie ma.
Jeżeli linki nie klękną to oznacza, że jest błąd w obsłudze Smart Connect dla urządzeń AC.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Radość była przedwczesna. Dziś ten nie do końca porządnie oprogramowany produkt ograniczył linki dla urządzeń AC. Ustawienie Smart Connect nie ma nic do tego. Dam znać do Synology, ale nie sądzę, że to poprawią.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2021 3:32 pm przez krowka1978, łącznie zmieniany 2 razy.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Tym razem dodatkowo poszedł ze screenami debug.dat. Mam nadzieję, że poprawią moje wrażenie i sprzęt zacznie działać jak należy. Na razie jest rozczarowanie. Patrząc na funkcjonalność zapowiadał się fajny sprzęt, a w rzeczywistości niedoróbki, braki, błędy... Dobrze, że na razie zwisów nie było i można powiedzieć, że działa.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Cóż mogę napisać po aktualizacji do Update 2. Jedna wielka żenada. WiFi działa gorzej niż przed, załamać się idzie. Teraz jeszcze lepiej, minęło 5 dni i BUM, AC ograniczyło od 86 do 96Mb, a do tego i za N się wziął, jak wcześniej nie ograniczał i było 300Mb, to teraz jest 144Mb, ja pier...ę. Na razie tego typu podniesienie wydajności po 5 dniach włączył RT2600ac. Dosłownie mam ochotę ten sprzęt rozwalić o ścianę. Jak już wspominałem, jest to mój pierwszy router, niby z wyższej półki, któremu stabilnością WiFi daleko do "badziewia" którego wcześniej używałem.

Oczywiście po zmianie byle jakiego ustawienia WiFi sytuacja wraca do normy.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Pomoc techniczna do tego sprzętu leży i kwiczy, albo na jakiegoś dzbana trafiłem. Od prawie miesiąca podaję co i jak, a serwis deskowiec wraca do tematu z 15 grudnia, gdzie wcześniej dostał wszystkie informacje... Co więcej teraz dodałem zrzuty i 2 pliki debug.dat, przed aktualizacją i po.

Ps. Po włączeniu Smart Connect wystarczyło kilka godzin, żeby linki zeżarł. Nie wiem jak u innych to działa, ale według mnie to nie nadaje się do domowych zastosowań, a co dopiero w firmie...
Są ewidentne błędy w sofcie, skoro po aktualizacji jest jeszcze gorzej. Chyba trzeba zastosować reset, a nie chciałem tego robić, bo nie wiem co w kopii ustawień jest, a czego nie ma. Po tym sofcie niczego nie można się spodziewać.
PawelTrier
Trochę Wie
Posty: 100
Rejestracja: czw sty 17, 2019 9:03 pm
Lokalizacja: Trier

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: PawelTrier »

Ja pozbyłem się RT i dwóch MRów. Pomoc techniczna to u nich jakiś cyrk. Nie potrzebnie zabrali się za tą branżę. Lepiej niech zostaną przy NASach. Przeszedłem na Ubiquiti i w końcu wszystko działa jak należy.
DS1621+ / 4x WDRed 3TB
DS214/2xWDRed 3TB
APC Back-UPS PRO 900
APC Back-UPS 950
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 474
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: SnejX »

Zdecydowanie się z tobą zgadam ale modele sieciowe Synology są już dość stare a nic nie słychać żeby coś miało się pojawić.
Żadnych przecieków, nawet tych nieoficjalnych :D :D żeby podgrzewać rynek.
Mają problemy i nie potrafią ich rozwiązać to może chcą się wycofać z tego rynku.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1975
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: mikhnal »

Ja nawet chciałbym żeby pojawił się nowy router Syno, ale oczywiście bez opisywanych tu problemów.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 474
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: SnejX »

Teraz to już tylko w technologii Wifi 6.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Niech zacznie WiFi N i AC działać jak należy... Z WiFi 6 wypuścił Qnap, odpowiedzi ze strony Synology nie ma, można się domyślać dlaczego.
ODPOWIEDZ