RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

5 pełnych dni pracy i na chwilę obecną przy wyłączonym trybie energooszczędnym Wi-Fi nie ucięło linka dla urządzeń AC. Mam nadzieję, że tak zostanie :)
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

6 dni + 22 godziny i na RT obciął linki dla AC, jeszcze godzinę temu było ok. Dla N link speed jest nadal poprawny. Ogólnie wsparcie beznadziejne. Zrobiłem błąd, że to kupiłem. Jako naiwny przed chwilą dodałem informację do zgłoszenia, które tydzień temu wysłałem, ale na rozwiązanie problemu nie liczę. Chociaż może się zdziwię, ale raczej nierealne, skoro błąd już ma się bardzo dobrze dość długi czas.
Jestem tym produktem zniesmaczony. Nie po to kupuje się sprzęt sieciowy, żeby takie jaja się działy, a rozwiązanie w postaci automatycznego restartu mnie nie zadowala, bo sieć ma działać cały czas.

Nie tylko ja zły jestem na ten błąd.
https://community.synology.com/enu/forum/2/post/129767
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Tylko jest taki problem, że Smart Connect chcę używać. Wyłączenie jest dla mnie ograniczeniem możliwości sprzętu. Wyłączenia Smart Connect nie można nazwać rozwiązaniem problemu.
Tu nie chodzi o usypianie urządzeń. Dlaczego ten problem występuje tylko dla urządzeń AC? Urządzenia pracujące w trybie N nie mają problemu z prędkością linka, nadal dostają 300Mb jak wcześniej, a AC z Androidem zamiast 433M mają 200Mb, po przejściu na MR dostają 433Mb. Z kolei te, które miały 866Mb dostają 270Mb. Do tego zależność czasu pracy. Dlaczego prawie po 7 dniach takie coś się dzieje? Nie chodzi też o to, że obniżenie prędkości linka ma związek z podłączeniem do sieci 2.4GHz. Sprzęty nadal łączą się z siecią 5GHz, ale z przyciętym linkiem, przycina linka również urządzeniom, które są cały czas połączone z tą siecią.
Ostatnio zmieniony wt gru 22, 2020 5:49 pm przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Jednak N też dotyczy. Wniosek jest taki, że sypie się, jeżeli urządzenia obsługują szybszy link niż 300Mb.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Zgodnie z oczekiwaniami po zmianie byle jakiego ustawienia WiFi wszystko wraca do normy. Powtórka za około tydzień.
Gdybym to ja umieszczał recenzje tego sprzętu w sieci, to takich pochwał by nie było. Nigdy nie miałem problemów z WiFi (pomijam sterowniki w OpenWRT, na oryginale śmiga) ze sporo tańszymi TP-Linkami, czy prostackim ZTE MF286, który robi jako przekazywacz do Synology, a tu, niby sprzęt super, a po kilku dniach okazuje się, że tak pięknie nie jest i nie działa poprawnie funkcjonalność, na której mi zależy.
Co więcej jest to pierwszy sprzęt, gdy tyle zgłoszeń do pomocy technicznej wysłałem, a na rynku od wczoraj to nie jest. Całej listy błędów i braków jeszcze im nie przesłałem, kisi się oczekując, bo już mi się po prostu nie chce. Wypisuje się do zwykłego Service Desku, który ma wszystko gdzieś..., niestety doskonale wiem jak to działa. Sprawy ruszają dopiero, gdy temat trafia do fachowca (3 linia), któremu nie płacą od "ticketu".
Do tego już widać, że segment routerów traktują po macoszemu, wypuścili to co do tej pory i na tym zapewne będzie koniec, chyba, że zrobią kolejny bubel z WiFi 6, bo QNAP coś wypuścił, ale w to wątpię.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Cofam, że dotyczy standardu N. Dotyczy tylko urządzeń z kartami AC i łączącymi się w tym trybie.
Jeszcze jedno, dzieje się to jednocześnie również dla sieci gościa.

Tym razem zmieniłem ustawienie DTIM = 1 w sieci głównej i gościa, również w obu sieciach odznaczyłem "Wyłącz funkcję Smart Connect dla urządzeń,...". I tak za 7 dni będzie lipa, a od Synology poprawki nie będzie.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Powrót do funkcji "Wyłącz funkcję Smart Connect dla urządzeń,...", przerzucało na AP o słabym zasięgu, pomimo tego, że obok jest router.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Urządzenie nawet po restarcie nie łączyło się z routerem, który stoi obok. Dla testów wyłączam zatem Smart Connect w obu sieciach, czyli głównej i gościa.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Myślałem, że sporo gorzej to będzie działać po wyłączeniu Smart Connect. Roaming nie zrywa przy przełączaniu się pomiędzy AP, w tym pomiędzy 2.4 i 5. Na chwilę obecną traci się równoważenie obciążenia, zapewne też nic nie będzie się łączyło z kartą 5GHz-2 w MR (zastosowałem do wszystkich ten sam SSID).
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 209
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Żeby nie było, że ciągle marudzę :) Firewall całkiem ok ustawienia ma i działa - ale żeby za super nie było, to logowania zablokowanych itd. brak... Musiałem kolejne porty do Polski ograniczyć, bo od wczoraj zmasowany atak na moje IP mam. Synek zablokował ponad 250 IP z nieudanymi próbami logowania. Odnaleźli/ktoś odnalazł na wysokim porcie usługę SFTP, którą sobie wystawiam.
Ogólnie jako sprzęt ok, ale soft do dopracowania.
Niestety MailPlus Serwera nie mogę tak ograniczyć, ale spokojna moja rozczochrana, skrypty na pałę idą.
ODPOWIEDZ