RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

O, chcą zdalny dostęp.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Dostęp mają gotowy, pozostaje czekać... Mam nadzieję, że mnie rozczarują, oczywiście w pozytywnym znaczeniu.

Przy okazji, ustawiłem rotację klucza na 0 zamiast 3600s, minęło 12 godzin, przed chwilą przycięło, więc to też znaczenia nie ma. Teraz dałem im najświeższe namiary. Jest jeszcze ciekawa rzecz, na świeżo złapałem, część urządzeń przerzuciło do AP o słabszym sygnale, co może oznaczać, że WiFi zrywa połączenie.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Chyba coś robili, bo linki poprawne weszły. Odpowiedzi na razie nie ma.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Cyrk kręci się dalej, service desk chce dane ze speedtestu, a ten nie jest wyrocznią, co im napisałem, ale jak chcą, to im wyślę z godziny zapchania BTS-a, w godzinach 19-23. Wyniki poniżej 1Mb w LTE powinny pomóc (w 3G wtedy będą za dobre) w przyspieszeniu naprawy, bo teraz 80Mb/7Mb jest moim zdaniem za szybkie... Nigdzie im nie pisałem, że "internet" wolno działa, chyba czas zmienić ton w zgłoszeniu, bo mnie za bardzo to irytuje. Dla nich istnieje tylko internet? Sieci lokalnej nie ma?
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Wczoraj o 22 ponownie linki siadły, czyli teraz codziennie, a "pomoc" rżnie głupa i chce debilne informacje ze speedtesta. Nie powiem, ale już złośliwie im odpisałem, że nie interesuje mnie prędkość po WAN, a ma to działać jak należy w LAN, ale jeżeli wartości 1Mb/7Mb z powodu przeciążenia BTS zerwą ich do roboty, to niech w końcu to naprawią. ZTE MF 286 przez 4 lata nic takiego nie zrobił, u rodziny śmiga Huawei B818 i linki zestawia na 433Mb, a wynalazek od Synology normalnie działać nie może. Restartu ani zmiany ustawień od wczoraj nie robiłem, rano nadal było 200Mb w RT2600ac, a na MR 433Mb...
Dla nich wyrocznią prędkości sieci to prędkość WiFi-WAN, słowa jakie mi się cisną nie nadają się do publikacji na forum.
Podsumowując. Sprzęt sieciowy od Synology - moja rekomendacja jest negatywna. Szkoda, że tych informacji nie ma za dużo w sieci, bo gdybym wiedział, to pomimo dobrego pomysłu, ale spieprzonego SRM, nie kupiłbym.
Może powinienem podpiąć laurkę na ten sprzęt na oficjalnym profilu FB Synology? Może to, zapewne się łudzę, zmobilizuje ich do naprawienia problemu? Braki typu brak logów z firewall to już nawet nie śmiem na razie zgłaszać, marzenie to poprawnie działające WiFi...

Ps. Przy włączonym Smart Connect WiFi N zestawia na 300Mb (karty 300Mb), Wifi AC 200Mb (karty 433Mb). Nie pamiętam na ile zestawia karty 866Mb i szybsze w trakcie błędu.
Wcale się nie zdziwię, gdy odpiszą, że 200Mb to nie osiągnie, bo WiFi..., a od miesiąca im klepię, że o prędkość zestawienia łącza chodzi.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
look12
Stały Bywalec
Posty: 320
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: look12 »

Czy masz zaznaczoną opcję „Zezwalaj na automatyczne przełączanie na kanały DFS” ?
DS916+ / 6.2.3-25426 /
DS112+ / 6.2.3-25426 /
RT1900ac / SRM 1.2.4-8081/
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Opcja nie ma znaczenia, czy włączona, czy aktualnie wyłączona, jest ten sam efekt. Z tego co ostatnio zauważyłem po świeżym wyłapaniu, przez chwilę po defekcie WiFi urządzenia są zalogowane do AP MR2200ac, który to ma słabszy sygnał. Intrygujące jest to, że przy Smart Connect obcina tylko linki dla urządzeń AC, a bez Smart Connect około tydzień po aktualizacji, co już pisałem, obciął znacznie AC, do tego N, czego przed aktualizacją nie robił. Aktualnie nie dzieje się to na MR, dotyka tylko RT. Może karta WiFi w RT jest uszkodzona? Tylko wtedy jaki wpływ miałby update, skoro częstotliwość z około tygodniowej zmieniła się w dzienną? Patrząc na opisy aktualizacji w pewnym momencie coś z WiFi pod urządzenia z nadgryzionym jabłkiem robili.
Kombinuję z różnymi ustawieniami, niestety router górą.
Pozostaje jeszcze rozpiąć Mesha i samotnego RT sprawdzać, jednak teraz to zły pomysł, skoro dałem Synology dostęp zdalny.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1940
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: mikhnal »

@krówka1978
Sprawdź jakimś skanerem sieci na telefonie, czy na kanałach AC nie masz jakieś sieci, która używa tego samego kanału. Moim zdaniem w takim przypadku router Syno ustępuje miejsca zamiast "stać na straży naszej sieci", jakby uciekał na kanały DFS chociaż takiej opcji nie ma w RT2600ac - potrafił mi się przełączyć np. na kanał 144 w niskiej prędkości.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Sprawdzałem wiele razy, jedyne sieci na tym samym kanale, to AP z sieci Mesh tego RT2600ac. Wyłączę MR-a, zobaczę, czy coś się zmieni. Tylko nadal jest pytanie, dlaczego N-ki połączone na to samo, czyli 5GHz i ten sam kanał, nie są cięte?
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1940
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: mikhnal »

Bo widocznie szwankuje chipset od AC.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
ODPOWIEDZ