RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Od kliku dni jestem w posiadaniu RT2600ac i MR2200ac. Do Synology już zgłosiłem dla RT, że nie ma:
1. Podglądu aktywnych przekierowań utworzonych poprzez Port triggering.
2. Brak możliwości konfiguracji z GUI opcji PXE w DHCP.

W odpowiedziach przyszło, że przekazali do rozwoju.

Do zgłoszenia jednak mam kolejne sprawy. Bawię się równoważeniem łącza (na wyczerpaniu limit LTE, więc podłączyłem jeszcze telefon po USB) i wyszło, że gdy suwak priorytetu przesunie się na lewą stronę (czyli 10% dla podstawowego interfejsu, 90% dla drugiego), to pakiety lecą przez główny. Zmiana na 80% dla dodatkowego powoduje, że już przez główny wszystkiego nie rzuca. Statystyk przerzucania nie testowałem, czy jest zgodność % ;)
Jeszcze drobny brak znalazłem w apce DNS, a konkretniej w logach. Nie ma pola wagi błędu, jak to jest w apce nasowej.

Dla MR zgłoszę, że po kliknięciu wyłączenia WiFi z przycisku na MR nie widać, że WiFi nie działa, gdy Uplink Mesh jest po eth :) Na RT działa poprawnie, kontrolki WiFi gasną.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Niestety, kolejne zonki znalezione. Zarówno jak i MR2200ac, jak i RT2600ac po kilku dniach na karcie opisanej jako 5GHz-1 dla klientów AC zamiast maksymalnego linka (np. 433Mb dla androidowych) zestawiają maks. 200Mb. Klienci z N zestawiają z maksymalną 300Mb (w tym Androidowi), jak wcześniej. Z tego co już w sieci widziałem jest to "norma" od lat, czyli wręcz od początku. Słabe to... MR na 5GHz-2 na razie czegoś takiego nie pokazał. Karta 5GHz-1 nadaje na kanałach > 100
Coś mi się wydaje, że tym razem jest to chybiony zakup sprzętu od Synology. Robię zgłoszenie, ale skoro trwa to lata, inni na pewno zgłaszali, więc nikła szansa, że to będzie poprawione.

Aktualizacja: na MR2200ac 5GHz-2 też przed chwilą siadło..., akurat w trakcie pisania zgłoszenia.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 474
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: SnejX »

Ja mam MR2200ac.
Włączony Smart Connect.
Moje laptopy (Windowsy 10) jak są w tym samym pokoju to pokazują prędkość połączenie 866Mb/s. Ja są w innych/dalszych pomieszczeniach to ofc ta wartość spada.
Karty wifi w laptopach to Intel 8260 i 8265, dwuantenowe więc 866 Mb/s to max.

W którym miejscu sprawdzasz te wartości? - sprawdzę u siebie.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Sprawdzam w apce androidowej DS Router (trzeba kliknąć duże kółko WiFi z liczbą połączonych urządzeń, a potem spojrzeć w zakładkę Moc sygnału, przy wyborze urządzeń pokazuje zestawioną prędkość linka) oraz we właściwościach połączenia kart w telefonach i kompach. W przeglądarce na kompie tych wartości na stronkach routera nie widać, albo "zapomnieli", albo mają bałagan i w mobilnej wersji jest, w "desktopowej" nie ma. Mam 2 sztuki MR2200ac, wczoraj jeden obciął pasmo, dziś RT2600ac i drugi MR2200ac. Jest zbieżność co do czasu uruchomienia, ten jeden dzień przesunięcia zgadza się z restartem jednego MR-a, który był dzień po uruchomieniu poprzednich. Jak się nie mylę, to już 3 raz tak przycina pasmo, ale tym razem odkryłem, że dotyczy tylko urządzeń w trybie AC.
Wygląda to tak, że po około 4 dniach pracy dla urządzeń w standardzie AC MR-y i RT tną linka przynajmniej o połowę w 5GHz. Nie dzieje się to dla urządzeń w standardzie N. Karta Intel 9260 160MHz normalnie zestawia linka 866MHz w sieci Mesh, druga Intel 9560 też (niestety MR nie mają obsługi 160MHz, więc jest jak jest). Oczywiście nie musi się to dziać jednocześnie na dwóch kartach 5GHz w przypadku MR (niekoniecznie system przydzieli kartę do "przyciętej" sieci), dlatego ładnie to widać na RT.

Po restarcie, albo zmianie jakiegokolwiek ustawienia sieci WiFi linki wracają do normy. W przypadku restartu oczywiście do normy wraca na zrestartowanym urządzeniu.
Firmware najnowszy.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Odznaczyłem U-APSD, po kilku dniach okaże się co i jak :)
Z kolejnych ciekawostek. Resetowałem do ustawień fabrycznych stary tablet z N300Mb, który to po resecie przestał łączyć się z WIFI przy włączonej opcji PMF - Włączone - niewymagane. Trzeba było to wyłączyć, a wcześniej nie robił problemów przy tym samym ustawieniu. Po zmianie ustawienia dopiero cuda z WiFi na RT i MR-ach się działy, wszystko zafiksowało - nie idzie tego odtworzyć. Co lepiej po restarcie wszystkich routerów były wyłączone opcje WiFi, które wcześniej były aktywne. Następnym krokiem będzie reset do fabrycznych, jeżeli przy wyłączonym U-APSD utnie linki.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Dostałem odpowiedź od pomocy technicznej. Po jej treści nie dziwi mnie, dlaczego tego jeszcze nie poprawili... Jasno napisałem o co chodzi, jakie ustawienia są w routerze itd, a w odpowiedzi jest między innymi włączenie tego co jest, czy też sprawdzenie... kabla Ethernet, albo włączenie sieci 2.4 na kanał 11, a takie ustawienie im podałem. Do tego wpisałem jakie urządzenia, a oni o IOT wyjeżdżają, pytanie o to, czy jedno urządzenie itd. Jadą z jakiegoś gotowca na odczepnego. Ręce opadają. nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Napisali o wyłączeniu SmartConnect itd, ale o wyłączeniu trybu energooszczędnego WiFi nie.

Ogólnie jest praktycznie wpisane to samo co na forach - czyli ludzie przepisują co im Synology odpisuje.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Ten soft nie przestaje mnie zadziwiać. Kolejna ciekawostka. W przeglądarce na kompie, w statusie WiFi pokazuje transfer na drugiej karcie 5GHz na RT2600, gdy nawet pakiety przez niego nie przechodzą, nie mówiąc, że RT nie ma 2 kart 5GHz..., a transfer faktycznie idzie przez MR.
Sprzęt sieciowy to niech jednak lepiej zostawią w spokoju i lepiej niech zostaną przy NAS-ach, bo to im lepiej wychodzi.
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2020 10:54 am przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

UPLink jest przez LAN, przez switch zarządzalny, łącznie ze skonfigurowanym VLAN 1733 dla sieci WiFi gościa. Dla 2.4 i karty opisanej jako 5GHz-1 na razie pokazuje poprawne lokalizacje na paskach transferowych, w tym wielokrotne - chodzi o Szybkość transferu WiFi - i tu lista rozwijalna wyboru karty). Zonka pokazuje na 5GHz-2. Nazwę AP pokazuje po przytrzymaniu kursora nad paskami transferu.
W szczegółach Punkt-WiFi jest jak najbardziej poprawnie.

Jak na obecność kilku lat na rynku, to słabo to wygląda. Nie wiem, czy nieliczna grupa osób jest tak czepliwa poprawności działania sprzętu jak ja? Na razie ten sprzęt lekko mnie rozczarowuje, za około 3 dni okaże się, czy linki ponownie siadają. Jeżeli nie siądą, to pół biedy, wyświetlanie bzdur w opisanym miejscu nie będzie bolało, ale spowalnianie sieci wręcz przeciwnie.

Co do WEP w ukrytej sieci (usunąłem wpisy) - zwracam honor, nie jest to wina Synology, znalazłem urządzenie, które ten numer wycina - konsola...
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Przed chwilą zgłosiłem te balonowe tipy nad paskami w Wi-Fi Connect -> Status -> Szybkość transferu Wi-Fi - 5GHz -2.
Nie wiem jakich oni testerów mają, albo inaczej, jaką oni mają jakość testów, że takie nawet prymitywne błędy siedzą w tym sprzęcie.
Ciekawe co odpowiedzą.
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 207
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: RT2600ac i MR2200ac - braki i znalezione błędy

Post autor: krowka1978 »

Co do powyższego, to przed chwilą wyjaśniło się w czym problem, prawdopodobnie w indeksowaniu :) Wywaliłem jeden AP z Mesh, był jako 2 na liście, zaraz za RT i wskazywał na RT w 5GHz-2. Po usunięciu tę rolę przejął 3 ap i też wskazywał na RT. Teraz ten AP, który by poprzednio 2 jest jako 3, a 3 jako 2. Co wskazuje ten, który jest aktualnie jako 3? Pokazuje nazwę 2 AP na liście, czyli tego, który był wcześniej 3. Ale i tak czekam na ich odpowiedź, zapewne będzie ciekawa.
Zapomniało się komuś u nich, że RT nie ma karty 5GHz-2, a indeksację zrobili CTRL+C i CTRL+V jak dla 2.4 i 5GHz-1.

Ogólnie dla mnie jest niepojęte, że nawet tak widoczne błędy wychodzą na światło dzienne w oficjalnych wersja firmware. Jeszcze kilka im zgłoszę, które opisywałem. Powinni mi za sprzęt zwrócić, bo za testera robię w gratisie, słabe to :/ Ciekawe ile swoim płacą, że takie błędy przechodzą? :)
ODPOWIEDZ